Greske gyros med potetbåter

Uncategorized | 2. desember 2016

Greske gyros med tzatziki og potetbåter er en spennende og litt annerledes middagsvariant til helgekosen. Her får du oppskriften fra matblogger Siri Fossing.

Nycoplus har inngått et samarbeid med matblogger Siri Fossing. Samarbeidet innebærer at Nycoplus har bedt Siri ta utgangspunkt i middagsretter til helgekosen som vi optimaliserer i tråd med tallerkenmodellen.

Tallerkenmodellen er en praktisk rettesnor som sørger for at du får i deg de næringsstoffene du trenger i løpet av en dag: 1/3 proteiner, 1/3 karbohydrater og 1/3 frukt, bær og grønnsaker. Disse sunne og spennende middagsoppskriftene, som egner seg ypperlig som helgekos, har blitt publisert på nycoplus.no på fredager. Dette er den siste oppskriften fra Siri Fossing for denne gang.

Greske gyros. I dag serverer vi oppskriften på en litt annerledes rett til helgekosen: greske gyros med tzatziki og potetbåter.

– Dette er grekernes kebab, med eddikmarinert og krydret svinekjøtt, tomat, rødløk og selvsagt den greske yoghurtdippen tzatziki. Grekerne spiser sin med ovnsstekte potetbåter også, men hvis du synes rullen blir for full kan du servere dem ved siden av. Eller bare droppe dem, sier Siri Fossing til nycoplus.no.

I denne oppskriften benyttes svinekjøtt. Det er magert kjøtt og kan spises med god samvittighet. Det anbefales også å bruke fullkorntortillas, som er grovere enn vanlige tortillas.

MAGERT: Svinekjøtt er magert og kan spises med god samvittighet.

I sine kostråd anbefaler Helsedirektoratet alle å spise grove kornprodukter (fullkorn) hver dag. Dette er fordi grove kornprodukter er en av våre viktigste kilder til kostfiber, som er godt for fordøyelsen.

Tomat og poteter. I denne retten benyttes også tomat, som inneholder mye C-vitamin og A-vitamin.

Ved siden av gyrosen kan du ha velsmakende og næringsrike ovnsstekte potetbåter. Poteter inneholder mye kostfiber, og er en god kilde til mange viktige vitaminer og mineraler i hverdagskosten vår – som C-vitamin, B6-vitamin og kalium.

GYROS: En klassisk gresk gyros med kjøtt, tzatziki, rødløk og tomater, alt samlet i en fullkorntortilla.

Slik lager du greske gyros

Dette trenger du til fire porsjoner:

500 gram svinekjøtt som kan skjæres i tynne skiver, for eksempel ytrefilet.

fullkorntortillas
3 ss hvitvinseddik
2 ts (strøkne) salt
1 1/2 ts paprikapulver
1 ts spisskummin
1/4 ts pepper
1/4 ts tørket oregano
rødløk
tomater
salatblader, og/eller potetbåter hvis du vil

Tzatziki

5 dl yoghurt naturelle
1 agurk
3 fedd hvitløk, finrevet
1 ss olivenolje
1 skvis sitronjuice (for eksempel ½ ss)
1/2 ts salt

Slik gjør du:

Bland krydder, salt og eddik i en bolle.

Skjær kjøttet i tynne skiver. Legg kjøttet i en stor form eller på et fat. Pensle med krydderblandingen oppå, snu kjøttet med stekespade og pensle på andre siden også. Dekk til med folie og la hvile i 1-2 timer.

I mellomtiden kan du lage tzatziki:

Skrell agurken, kast skallet. Riv resten grovt på et rivjern. Gjør dette på et kjøkkenhåndkle, og pakk den revne agurken godt inn. Skvis ut så mye vann du klarer av agurken gjennom håndkleet.

Bland sammen med resten av ingrediensene i en bolle.

Tzatziki holder seg en ukes tid i kjøleskapet i tett beholder.

Hvis du skal ha potetbåter i eller ved siden av, kan du skjære potetene i smale båter og legge dem i en ildfast form. Ha rikelig med olivenolje og havsalt over. Sett stekeovnen på 200 grader. Sett potetbåtene inn i midten av ovnen med en gang og stek i cirka 40 minutter til de er møre. Prøvesmak en potetbåt før du tar dem ut.

Når svinekjøttet er ferdigmarinert:

Stek kjøttet i olivenolje på middels høy varme til det er brunt og gjennomstekt.

Varm tortillaene i ovnen, og ha i det du vil ha. Kjøtt og tzatziki er et must. Rødløk og tomat er godt. Salatblad også. Og gjerne potetbåter.

Denne retten tar 1-2 timer å lage, avhengig av hvor lenge du lar kjøttet ligge å trekke.

Foto: Siri Fossing/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *