Gratinerte grønnsaker – lettvint og rik på C-vitamin

Uncategorized | 27. april 2015

Gratinerte grønnsaker kan spises som selvstendig måltid eller som tilbehør til fisk eller kjøtt. Denne retten er også lettvint å lage og nyttig for kroppen, for grønnsaker er en god kilde til både C-vitamin og B-vitaminet folat. Her får du oppskriften.

I denne oppskriften på gratinerte grønnsaker finner du både gulrot, blomkål, sukkererter, purre og pastinakk blant ingrediensene. Ikke bare smaker grønnsaker godt, de inneholder også mange nyttige næringsstoffer.

Rik på C-vitamin

Grønnsaker er en av våre beste kilder til C-vitamin, som er viktig for mange funksjoner i kroppen. Dette vitaminet bidrar blant annet til immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og utmattelse. I tillegg bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Vitaminet er nemlig med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer. C-vitamin øker også opptaket av jern i kroppen og beskytter cellene mot oksidativt stress.

God kilde til folat

Både blomkål, pastinakk, sukkererter og purre er gode kilder til B-vitaminet folat. Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen.

Alle kvinner som planlegger å bli gravid eller som vet at de er det, bør tidligst mulig starte med tilskudd av folat. Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og utmattelse.

Gulrot er dessuten en av de mest A-vitaminrike grønnsakene vi har. A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, samt immunforsvarets normale funksjon. A-vitamin bidrar også til normal omsetning av jern.

Her er oppskriften på gratinerte grønnsaker

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 1 stk gulrot
  • 1 stk blomkål liten
  • 1 stk pastinakk
  • 100 g sukkererter
  • 1 stk purre
  • 1 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
  • 2 dl lettmelk
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 5 g muskatblomme revet
  • 1 stk egg
  • 2 dl hvitost revet

Slik gjør du:

Rens og grovdel grønnsakene. Kok dem halvmøre i minst mulig vann. Sil kokevannet fra og tilsett så mye melk at det blir 3 dl. Legg grønnsakene i et ildfast fat.

Visp sammen melkeblandingen og hvetemelet, og kok det opp under omrøring. La det småkoke i 2-3 minutter. Smak sausen til med salt og muskat. Visp inn egg og revet ost, og hell sausen over grønnsakene i fatet.

Gratiner retten midt i ovnen ved 200°C i cirka 20 minutter, til den er gyllen og grønnsakene gjennomkokte. Server gratinerte grønnsaker som selvstendig rett med brød til, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Oppskrift og bilde er hentet fra melk.no.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *