Gjør treningen om til lek

Gravid/barn | 25. april 2016

Synes du det er vanskelig å aktivisere barna nok i hverdagen? Kristian Abelsen, universitetslektor i friluftsliv ved Norges idrettshøgskole, deler her sine beste tips for å holde barna aktive utendørs.

Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet fremmer helse og gir overskudd, men det er ikke alltid så enkelt å få barna ut på aktiviteter når de heller vil sitte hjemme foran TVen eller iPaden. Helsedirektoratet anbefaler hele 60 minutter fysisk aktivitet for barn hver dag. Dette kan også alternativt fordeles utover uken.

Barn liker å leke. Barn som er fysisk aktive vil få en rekke helsegevinster. Derfor er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode aktivitetsvaner.

– Bli med barna ut på tur. Naturomgivelser inviterer til variert lek og utfoldelse, utforsking og utprøving. Så et viktig poeng blir å la denne naturlige leken få «blomstre». Det kan være at det er mer enn nok å oppsøke naturen og «se hva som skjer». Men det gjør ikke noe om du kjenner til noen spennende steder heller. Barn liker å leke, sier Kristian Abelsen, universitetslektor i friluftsliv ved Norges idrettshøgskole, til Nycoplus.

Hva er spennende for barn? Barn liker å utforske, og de har ikke så høye krav for hva som er spennende. Blåbærskogen, skrenten, bekken, åpningen i skogen på sletta, et vann eller en skogsti er alle egnet for barns lek og utforskning.

– Her kan barna få utforske sine motoriske grenser gjennom å balansere, klatre i trær og hoppe. De kan også plukke blomster, kongler eller kvister for å holde seg aktive. Man trenger ikke å dra på løpetur for å holde barna sine i aktivitet. Så lenge de gjør noe, er det godt nok, forteller idrettslektoren.

En bekk eller et rotvelte vil for eksempel fange oppmerksomheten og invitere til rollelek, byggeprosjekter, svømming, løping og andre aktiviteter.

Gjør treningen om til lek - bilde inni teksten
UT PÅ TUR: Kristian Abelsen, universitetslektor i friluftsliv ved Norges idrettshøgskole, anbefaler voksne å bli med barna ut på tur.

Vær varsom med barn. Som voksen er det viktig å være varsom med barna.

– Faren er like stor for å «ødelegge» som å forsterke leken. Noen ganger kan det være lurt å ikke bry seg – eventuelt innta en deltakende rolle hvor barnet bestemmer eller fører an. Andre ganger kan det være nødvendig å kanalisere aktiviteten. Dette er svært typisk om en opplever at aktiviteten foregår i omgivelser som oppleves risikofylt, forteller Abelsen.

Han legger også til at dette vil variere fra barn til barn, og fra voksen til voksen. Det er ofte lang avstand mellom det som oppleves som skummelt og det som reelt er skummelt. La deg imponere over barnas motoriske kapasitet!

For at barna skal være så aktive som mulig, er det lurt å være tydelig på at turen gjennomføres på barnas premisser.

– Det betyr ofte at «toppen» ikke bør være målet. Jeg pleier å si: En tur med barn kan neppe bli for kort. La det bli en «Askeladdentur», en vandring, en aktivitetsdag på kryss og tvers, fra blomst til blomst, fra maurtue til maurtue eller fra sten til sten, sier han.

Ta med riktig utstyr. Utstyret kan være viktig om man skal ut på en litt lengre tur.

– Ta med mat og drikke, regntøy, ekstra skift og masse tålmodighet! Kanskje en liten presenning om det regner. Da blir det både spennende og garantert en god tur, avslutter Abelsen.

Foto: Colourbox og Norges idrettshøgskole.

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *