Gjør deg klar for vegetarhelg!

Kosthold/ernæring | 6. mai 2016

I helgen arrangeres Oslo Vegetarfestival – årets vegetariske høydepunkt for mange.

Denne helgen arrangeres Oslo Vegetarfestival 2016 på DogA/i Kulturkirken Jacob i hovedstaden. Dette er årets høydepunkt for mange vegetarianere/veganere. Antallet vegetarianere i Norge er mer enn doblet de siste 20 årene, og det å være vegetarianer er blitt trendy.

Ifølge SIFO-undersøkelsen fra 2004 er mellom to og fire prosent av nordmenn vegetarianere. Rundt regnet er antallet dermed mellom 100.000 og 200.000.

Arrangøren av Oslo Vegetarfestival lover en helg stappfull av mat, fine produkter, spennende foredrag og inspirerende kokkekurs. I fjor kom det 6000 besøkende til festivalen, og i år er festivalområdet utvidet med plass til enda flere.

KLARE FOR FESTIVAL: Arrangørene av Oslo Vegetarfestival, Synne Hewitt (t.v.) og Heidi Røneid, er klare for innrykk av tusenvis av veganere og vegetarianere i helgen.

Nycoplus er sponsor. Nycoplus sponser Oslo Vegetarfestival, med fokus på det nylanserte produktet Nycoplus Vegetabilsk Omega-3 fra alger. Det er utfordrende for vegetarianere og veganere å få i seg tilstrekkelig omega-3. Vegetarianere har nemlig et kosthold uten kjøtt og fisk, og eventuelt andre animalske matvarer.

Veganere på sin side har et kosthold HELT fritt for alle animalske produkter – kjøtt, fisk, egg, melk og så videre. Omega-3 er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, og er spesielt viktig for å opprettholde normal hjertefunksjon*.

– Vegetabilsk Omega-3 fra alger har blitt meget godt mottatt blant vegetarianere og veganere. Derfor er det naturlig for oss å sponse Oslo Vegetarfestival og være tilstede med informasjon om dette produktet. Det er 100 prosent vegetabilsk, og samtidig får man tryggheten det innebærer å handle kosttilskudd på apotek, sier produktsjef for Nycoplus, Lise Bergan.

Lad opp med vegetarruletter. Er du en av dem som ser frem til Oslo Vegetarfestival og planlegger å ta en tur til DogA/Kulturkirken Jacob i helgen? Hva passer vel bedre enn å lade opp til festivalen med en vegetarrett? Vegetarruletter med kinakål er en smaksrik smårett med mye deilige smaker av hvitløk, gressløk og hveteris.

Disse vegetarrulettene inneholder få kalorier og er næringsrike. Grønnsaker er en god kilde til både kostfiber og mange viktige vitaminer og mineraler – blant annet C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminet folat, jernkalsium og E-vitamin.

Slik lager du vegetarruletter med kinakål

Dette trenger du til 16 stk:

½ stk kinakål (16 hele og pene kinakålblader)

1 stk finhakket løk

1 båt finhakket hvitløk

100 g frisk sjampinjong i terninger

1 ss olivenolje

1 pose hveteris – bløtet etter anvisning på pakken

3 ss pinjekjerner

1 dl lyse rosiner

1 ss hakket frisk gressløk

1 ss hakket frisk kruspersille

saften av en halv sitron

salt og pepper etter smak

1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller kraft

1 dl ristede pinjekjerner til pynt

Slik gjør du:

Dupp kinakålbladene i kokende vann så de blir myke. Legg dem utover et håndkle for å renne av.

Fres løk, hvitløk og sopp i olivenolje i 2-3 minutter. Rør inn godt avrent hveteris, pinjekjerner, rosiner, gressløk og kruspersille og smak blandingen til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg en skje av fyllet på kålbladene og pakk dem sammen. Fest med en tannpirker.

Kok opp grønnsakbuljongen og legg i kålrulettene. De må dekkes av buljongen.

Kok opp raskt og skru deretter ned varmen og la rulettene trekke under lokk til de er gjennomvarme, cirka 15 minutter.

Server kinakålrulettene drysset med ristede pinjekjerner og en skje tzatsiki, samt godt og grovt brød til.

* Forutsetter daglig inntak av 250 mg EPA/DHA.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Arash Nejad/Nyebilder.no.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *