Gi barna omega-3

Gravid/barn, Vitaminer/mineraler | 22. mai 2014

«Æsj, jeg liker ikke fisk!» Det høres kanskje kjent ut? Mange foreldre kjemper en evig kamp for å få i barna sine nok fisk. Fet fisk inneholder viktige A-vitaminer, D-vitaminer og omega-3. 

Helsedirektoratet anbefaler de som spiser lite fet fisk eller ikke spiser fisk i det hele tatt, å ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega 3-tilskudd. Grunnlaget for kostholdsvanene våre legges allerede i barndommen. Det er viktig at barn tidlig får en sunn og balansert kost som bidrar til god helse. Barn er avhengig av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg.

Helsedirektoratet anbefaler alle, også barn, å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Minst 200 gram av fisken bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild. Fiskepålegg som makrell i tomat er også en smart måte å få barna til å spise fet fisk.

Gunstig for hjertet, synet og hjernen
Fet fisk og tran inneholder den flerumettede fettsyren omega-3, som har gunstig effekt på hjertet, synet og hjernens utvikling. Kroppen kan ikke lage omega-3 selv, så den må dermed tilføres via kosten.

En rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (2011) konkluderer med at en del grupper i befolkningen har et inntak av omega-3-fettsyrer som er lavere enn anbefalt. Det gjelder særlig barn og unge.

Mange barn får ofte i seg for lite fet fisk, og dermed også de gunstige omega-3-fettsyrene. Norske helsemyndigheter har ikke tallfestet hvor mye omega 3 som er optimalt for kroppen, men det finnes en rekke kosttilskudd som sikrer en passende daglig dose.

Omega 3-tilskudd
Å ta tran daglig er kanskje den vanligste måten å få i seg omega-3 på, og tran finnes både som kapsler og i flytende form.

Tar barna tran, er det en god vane de kan fortsette med resten av livet. Helsedirektoratet anbefaler tran allerede fra barn er fire uker gamle.

I tillegg finnes omega-3 i kapselform og som tyggetabletter. I sin barneserie har Nycoplus dessuten omega 3-geleputer med smak av sitron, som ikke har transmak og verken inneholder sukker eller fargestoffer.

Foto: Colourbox

 

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *