Galiamelon – sunn, søt og frisk

Frukt og grønt | 28. juni 2016

Galiamelon er søt og forfriskende, og som mange andre melonsorter egner den seg godt sammen med spekemat og i juicer og smoothies. Dessuten inneholder den mange viktige næringsstoffer, som C-vitamin.

Galiamelon, også kjent som sarda i Sørøst-Asia, tilhører sukkermelon-familien og er blitt ganske vanlig å finne i norske dagligvarebutikker. Navnet Galia kommer fra mannen som dyrket frem denne melonen i Israel i 1973, Dr. Zvi Karchi, og han oppkalte rett og slett Galiamelonen etter sin datter.

Det tok for øvrig ytterligere ti år før denne melonsorten ble så populær at den spredte seg til vestlige deler av Europa. Galiamelon avles nå frem over hele verden, som i Sør-Europa, Nord-Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, sørlige deler av USA og Pakistan.

Liten og rund. Galiamelon er ganske liten i størrelse. Diameteren er stort sett mellom 10 og 15 centimeter, og vekten er vanligvis rundt én kilo. Den er rund i formen, og fargen på skallet er alt fra gulgrønt til oransje.

Avhengig av type galiamelon, kan skallet ha varierende antydning av nettingmønster. Fruktkjøttet er lys grønt, og smaken er deilig, søt og mild.

SMOOTHIE: En sunn, søt og frisk smoothie med galiamelon og kiwi.

Passer til spekemat. Galiamelon nytes gjerne naturell, men man bør skylle den først og selvsagt ikke spise skallet. Alle sukkermeloner har store frø i kjernen som også må fjernes. Du kan enkelt skjære melonen i to deler, og så grave ut frøene med fingrene eller en skje.

Deretter kan den kuttes i passende biter. Merk at den smaker ekstra godt om den er avkjølt først. Som flere andre meloner, smaker også galiamelon svært godt sammen med spekemat, men kan også nytes sammen med sjømat og ulike typer oster. Den passer dessuten ypperlig i salater og i fruktdesserter, samt i juicer og smoothies.

Et tips kan være å blande ulike melonsorter; det blir både friskt og godt.

God kilde til C-vitamin. Galiamelon inneholder mye vann, hele 92 prosent, og er dermed en kalorifattig frukt. I tillegg er den en god kilde til C-vitamin. C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern.

C-vitamin reduserer også trøtthet og slapphet, samt bidrar til et sunt bindevev. Vitaminet er med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer. Galiamelon inneholder også noe A-vitamin, samt mineralene kalium, magnesium og fosfor.

Oppbevares kjølig. Galiamelon klarer seg godt i romtemperatur, særlig om den ikke er helt moden. Ideelt sett bør den oppbevares mellom fem og ti grader, for eksempel i et svalskap.

Se etter galiamelon som er jevn og fast i formen. Etter at den er kuttet, bør bitene pakkes inn og legges i kjøleskapet.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *