Gå deg i form!

Uncategorized | 1. mai 2015

Enten du skal gå i 1. mai-tog eller bruke fridagen til å gå tur, er det å gå en aktivitet som gir helsegevinst – både for kroppen og hodet. Gåturer passer dessuten for alle, uansett alder, vekt og kjønn.

I dag er det 1. mai, arbeidernes dag. Noen bruker dagen til å gå i demonstrasjonstog, mens andre nyter fridagen til fysisk aktivitet – som å gå tur.

Uansett hva du velger, er det å ta beina fatt en ypperlig form for fysisk aktivitet. Det er dessverre et faktum at mange voksne sitter for mye stille, blant annet som følge av arbeidssituasjonen eller mye tid foran ulike skjermer.

Helsedirektoratet anbefaler alle voksne over 18 år minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet hver uke. I de nyeste anbefalingene er også for første gang en anbefaling om å redusere stillesitting inkludert.

Godt for kroppen og hodet

Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er ubestridelige. Med økt fysisk aktivitet kan helseproblemer både forebygges og behandles. De som er fysisk aktive er ofte i bedre humør, har mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive.

MED STAVER: Går du med staver, trener du også armene og kroppens stabiliseringsmuskler.
MED STAVER: Går du med staver, trener du også armene og kroppens stabiliseringsmuskler.

Fysisk aktivitet beskytter også mot en rekke sykdommer og plager, og reduserer blant annet risikoen for å utvikle høyt blodtrykk, blodpropp, diabetes type 2, fedme og psykiske vansker. Effekten av økt aktivitetsnivå avhenger naturligvis av utgangspunktet ditt.

Om du er lite aktiv fra før, vil du få stor effekt av mer aktivitet. Gåturer er et ypperlig sted å starte om man ønsker å komme i gang med fysisk aktivitet.

Gåturer

Det gunstige med gåturer er at det er lett tilgjengelig, gratis og passer for alle uansett alder, vekt, kjønn og hvilken form du er i fra før. Etter hvert som du kommer i bedre form, kan du også øke intensiteten eller belastningen.

Dette kan gjøres ved for eksempel å småløpe litt underveis, finne noen bakker å forsere eller ta på deg en sekk som veier noen kilo. Da får du høyere puls, og med høyere puls øker også utbyttet av gåturen – og du får bedre kondisjon.

I tillegg kan du også bruke staver når du går. Da får du i tillegg treningseffekt på armene og kjernemusklene (stabiliseringsmusklene i mage og rygg).

Forandrer kroppen

På en 60 minutters gåtur med middels intensitet forbrenner en kvinne på 65 kilo ca 200 kcal og en mann på 80 kilo i overkant av 300 kcal. Om du for eksempel klarer å gjennomføre tre gåturer i uken med varighet på 50-60 minutter, tar det ikke lang tid før du merker at kroppen forandrer seg.

Ikke bare merker du forskjell, men du kan se den også. Du får strammere lår og bein, og setemuskulaturen blir fastere. Dessuten gir gåturer deg bedre holdning. Gåturer er også bra for skjelettet, som følge av gjentatte støt mot bakken.

Eksempler på gåturer

Helsedirektoratets anbefaling for voksne mennesker er altså 150 minutter fysisk aktivitet i uken. Helsenorge.no har satt opp en oversikt over hvordan man får tilstrekkelig «dose» med fysisk aktivitet, og i mange av eksemplene er gåturer sentrale.

  • 30 minutters gåtur alle hverdager – husk at du må bli litt andpusten.
  • Rask gange i 20 minutter til og fra jobb hver dag og en helgetur på 50 minutter.
  • 20 minutters rask gåtur seks dager + 30 minutter aktiv lek med barn eller husarbeid som er såpass intensivt at du blir varm.

Du kan selvsagt tilpasse lengden på gåturene etter din egen hverdag, slik at du i løpet av uken klarer å være aktiv i minst 150 minutter.

God tur!

Foto: Colourbox.

MED STAVER: Går du med staver, trener du også armene og kroppens stabiliseringsmuskler.
MED STAVER: Går du med staver, trener du også armene og kroppens stabiliseringsmuskler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *