Fryse eller ikke fryse?

Kosthold/ernæring | 24. februar 2017

Vet du hvilke matvarer du kan, og ikke kan, putte i fryseren? Og hvordan bør du egentlig fryse ned maten? Her får du noen nyttige frysetips!

Når middagen er halvspist eller kjøleskapet fullt dagen før du skal på ferie, er det smart å putte matvarene i fryseren. Da slipper du å kaste maten og den kan spises senere. For å spare tid i hverdagen kan det dessuten være lurt å lage store porsjoner middag og fryse ned noe til senere bruk.

Men ikke alle matvarer kan eller bør fryses. Og når du først putter mat i fryseren, er det ikke likegyldig hvordan du fryser det ned.

Her er noen tips til hva du bør huske på når du fryser ned mat:

Maten må være kald.

Før du putter maten i fryseren, må den være kald. Putter du varm mat rett i fryseren, vil det føre til at temperaturen i fryseren stiger og annen mat kan begynne å tine. Det er også viktig at matvarene fryses inn raskt og med lav temperatur.

Ikke frys mat som allerede er tint.

Når vi fryser mat danner det seg iskrystaller som utvider seg og gjør små skader på cellene i maten. Om dette gjentas flere ganger, ender du fort opp med mat med en helt annen kvalitet og konsistens enn den man puttet i fryseren.

Pakk matvarene godt inn.

Når du legger matvarer i fryseren, bør det pakkes i poser eller lufttette bokser. Det forhindrer at det kommer bakterier i maten og at den blir misfarget av frostbitt. La også pakkene være så flate som mulig.

Frys ned maten i porsjoner.

Om du er smart og deler opp maten i ulike porsjoner og ulike størrelser, kan du bare ta opp den porsjonen du trenger der og da. Det er viktig å bruke beholdere som er ment for å oppbevare mat.

Ha en full fryser.

Jo fullere fryseren er, dess mindre plass er det til luft – luft som blir varmet opp hver gang du åpner fryserdøren. Derfor er det både mer energieffektivt og økonomisk med en full fryser.

Hva bør man ikke fryse? Det er åpenbart at ikke alle matvarer egner seg til å fryse ned. Rå grønnsaker bør for eksempel ikke legges i fryseren. Årsaken er at mange grønnsaker inneholder mye vann, og når de fryses og tines igjen, vil vannet bare skille seg ut. Da blir de verken sprø eller saftige.

Ferdige grønnsaksposer er et bedre alternativ. De inneholder i de fleste tilfeller minst like mye vitaminer og mineraler som rå grønnsaker. Eventuelt kan man forvelle rå grønnsaker, det vi si gi dem et raskt oppkok, før frysing.

Myke urter som persille, gressløk og basilikum bør heller ikke legges i fryseren. De blir misfargede og mister friskheten i bladene. Poteter egner seg heller ikke godt i fryseren, da de ikke tåler frost. De får en litt søtere og emmen smak når de tines igjen. Lag heller en potetmos og fryse ned den.

Egg i skall bør ikke fryses ned. Egg i fryseren vil slå sprekker som følge av at eggehviten utvider seg. Om eggene i kjøleskapet er i ferd med å gå ut på dato, lag heller en omelett og legg den i en boks i fryseren. Da har du en fin lunsj til senere.

Oster, spesielt harde oster og kremoster, er heller ikke gunstig å fryse ned. Konsistensen har en tendens til å forringes ved nedfrysing.  Riv eventuelt de faste ostene før frysing og bruk de i varme retter.

PAKK I POSE: Kjøtt er ypperlig å fryse ned, gjerne i poser. Pakk det gjerne i mindre porsjoner, og husk å få det helt tett.

Hva kan man legge i fryseren? Ferdiglagde middagsrester er supert å fryse ned – spesielt gryter, supper, stapper og puréer, men også stekt fisk, kylling og kjøtt. Kokte grønnsaker kan også fryses med hell. Lager du en stor porsjon middag en dag du har litt god tid, legger det i bokser og putter det i fryseren, har du en rask middag en dag tiden er knapp.

Brød og kaker kan også fryses ned. Husk å skjære brødet i skiver før du legger det i en pose i fryseren, så blir det enklere å tine det opp – for eksempel i brødristeren.

Har du vært på «harryhandel» og kjøpt store porsjoner med kjøtt eller kylling? Dette kan selvsagt fryses ned og tas opp i mindre porsjoner bed behov. Men husk å pakke det helt tett. Når du tiner det opp igjen, er det lurt å tine det langsomt i kjøleskapet.

Bare ta det opp kvelden før, putt det i kjøleskapet, så har du kjøtt eller kylling klart til å stekes til middag dagen etter. Legg gjerne matpapir mellom kjøtt- eller kyllingstykkene, så blir de enklere å ta fra hverandre når det skal benyttes.

Hvor lenge du kan oppbevare kjøtt i fryseren er avhengig av blant annet hvor mye salt eller fett det er i kjøttet, hvilken type fett det er mest av, hvor bearbeidet kjøttet er og kvaliteten på kjøttet når du fryser det ned. Dessuten er emballasjen og temperaturen i fryseren avgjørende for hvor lenge du kan oppbevare kjøttet. Se hvor lenge du kan fryse ned ulike typer kjøtt her.

Om du skal fryse fisk, bør du fjerne innmaten og rense den først. Når den er ferdig renset, kan du legge fisken i isvann i 2-3 timer eller i kjøleskapet. Når fisken er avkjølt, er det bare å pakke den inn og putte den i fryseren.

Bringebær, jordbær, rips, solbær, stikkelsbær, tyttebær, blåbær, multer og moreller egner seg også godt til frysing. Frys helst ned passe modne bær som er så nyplukkede som mulig. Da kan du ta det frem ved anledning og få sommerfølelsen året rundt, og det inneholder like mye vitaminer og mineraler nå det tines opp igjen.

Visste du at smør også kan fryses? Det optimale er om du fryser smøret i originalforpakningen. Da kan det holde seg godt i fryseren i opptil ett år.

Et siste tips: Skriv gjerne på plastposene eller boksene før du legger maten i fryseren, så blir det lettere å finne frem til riktige matvarer når du tar det opp igjen.

Kilder: Godt.no, Matoppskrifter.no og Matprat.no.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *