For lite av mineralet jern kan være grunnen til at du er trett, sliten og svimmel

I denne episoden snakker forfatter og artist Silje Sirnes Winje og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen om hverdagslige symptomer knyttet jernmangel, hva som kan hjelpe og hvordan få økt livskvalitet ved kun å legge om kostholdet litt.

På grunn av mensen og graviditet har kvinner nesten et dobbelt så stort behov for jern sammenlignet med menn. For lite jern kan være grunnen til at en del kvinner som opplever symptomer som tretthet, lite energi, svimmelhet og nedsatt fysisk yteevne.

Publisert oktober 18, 2021

2 kommentarer

  1. Gjelder de samme kostrådene for fertile kvinner som av en eller annen grunn ikke har menstruasjon? For eksempel dersom man bruker prevensjon som gjør at man mister menstruasjon? Hva med kvinner som trener mye, spiser mye og har lav fettprosent, de mister ofte menstruasjon hvert fall i perioder. Vil tro at denne gruppen av kvinner får i seg mye jern gjennom kostholdet og samtidig taper lite jern. Bør de være obs på at de ikke skal få i seg for mye jern?

    1. Hei Maja! Det er et godt spørsmål du kommer med. Anbefalingen om 15 mg jern daglig gjelder for alle kvinner i fertil alder. Selv om den er basert på kvinner som har menstruasjon, skiller ikke Helsedirektoratet mellom de som har menstruasjon og de som ikke har det. Det eneste de presiserer i de nye næringsstoffanbefalingene er at de som har kraftige menstruasjonsblødninger bør ta en blodprøve og ta ekstra tilskudd ved behov. Gjennomsnittelig regner man med et jerntap gjennom menstruasjon på 0,45 mg daglig, så det utgjør ikke veldig stor del av dagsbehovet. Dersom man følger anbefalingen på 15 mg jern daglig, er det ingen fare for overdosering selv om man for eksempel har hormonspiral og ikke har menstruasjon. Noe jern mister man også gjennom svette, urin og avføring. Etter overgangsalderen går behovet ned til 8 mg. Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *