Fra morsmelk til fast føde

Gravid/barn | 26. mai 2015

Når spedbarn går fra morsmelk til fast føde, trenger de næringsrik mat for å sikre en god vekst og utvikling. Kostholdet i denne tidlige fasen danner dessuten grunnlaget for barnets spisevaner senere i livet.

Morsmelk er den viktigste matkilden for spedbarn, og inneholder mange viktige næringsstoffer som er nødvendige for en sunn utvikling. Morsmelken dekker likevel ikke behovet for D-vitamin. Derfor er det viktig å gi spedbarn tilførsel av dette viktige vitaminet.

D-vitamintilskuddet bør introduseres gradvis fra fireukers alder, gjerne i form av tran. De første fire ukene bør barnet få 2,5 ml tran per dag. Mengden dobles til 5 ml per dag i løpet av de første seks levemånedene.

D-vitamintilskuddet kan også gis som D-vitamindråper.

Viktig for immunforsvaret

D-vitamin er viktig for spedbarn fordi det styrker immunforsvaret, samt veksten og utviklingen av skjelettet. I tillegg er det viktig for vedlikehold av normale muskelfunksjoner. Omega-3-fettsyrer bidrar til at spedbarnet får en normal utvikling av synet og hjernen.

GRØT: Ved seks måneders alder kan barnet gradvis introduseres til fast føde, som for eksempel grøt.
GRØT: Ved seks måneders alder kan barnet gradvis introduseres til fast føde, som for eksempel grøt.

På apoteket finner du både Nycoplus Apotekets Tran og Nycoplus D-vitamindråper, som gir barnet godt tilskudd av D-vitamin, i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning.

Fra morsmelk til fast føde

Når barnet er rundt seks måneder bør fast føde gradvis introduseres i tillegg til morsmelken. Hvis barnet ikke får morsmelk, kan man begynne med fast føde allerede fra fjerde måned.

Selv om barnet trenger mer energi og næringsstoffer fra fast føde disse månedene, er det viktig å huske på at morsmelken eller morsmelkerstatningen fortsatt skal være hovedkilden til næring det første året.

Den første tiden i tilvenningsfasen bør måltidet starte med amming, før barnet kan få noen skjeer med fast føde. Måltidet bør også avsluttes med amming.  Etter hvert som barnet blir eldre, kan det gradvis få grøt, middag eller brødskiver først, for så å avslutte måltidet med amming.

Morsmelken er fortsatt viktig fordi den blant annet beskytter mot akutt mellomørebetennelse, mage- og tarminfeksjoner, nedre luftveisinfeksjoner og overvekt senere i barne- og ungdomsårene.

Velg riktig mat

Gode matvaner er en viktig forutsetning for god helse. Derfor er det viktig å introdusere barnet ditt for ulike typer mat så det blir godt vant til et variert kosthold. Da er det også bra at du kan gi barnet ditt omtrent all type mat fra barnet er seks måneder, med unntak av honning.

Honning frarådes av helsemyndighetene på grunn av fare for spedbarnsbotulisme.

Mange lurer nok på hva barnets første kosthold egentlig bør bestå av. Det er egentlig ikke noen fasit på dette, men det anbefales å sette sammen matvarer med et høyt innhold av næringsstoffer som barnet trenger.

Eksempler på dette er mel og produkter av sammalt mel, grøt tilsatt jern, frukt, bær, grønnsaker, poteter, naturris, jernrik grøt, grovt brød, kornblandinger, bønner, linser, erter, planteoljer, magert rødt og hvitt kjøtt.

I andre levehalvår er det viktig at kosten inneholder nok jern. Når barnet nærmer seg ti måneder kan det begynne å få noe yoghurt og syrnet melk. For barn som får et vegetarisk kosthold er jernrik grøt, bønner, linser og erter viktige kilder til nok jern.

Under er et orienteringsskjema satt sammen av Helsedirektoratet om når barn vanligvis kan begynne med forskjellig matvarer til ulike måneder.

  • 0 måneder: Flytende mat som for eksempel morsmelk, eventuelt morsmelkerstatning.
  • ​​1 måned: Flytende mat som for eksempel tran, eventuelt annet tilskudd av D-vitaminer.
  • ​6 måneder: Fint moset mat, jernrik grøt, poteter, grønnsaker, kjøtt, fisk, frukt eller bær.
  • ​6-9 måneder​: Fint moset mat, med økende grovhet på maten​. Etter hvert fullkornbrød i små biter.
  • ​9-12 måneder: Grovt moset eller finkuttet mat som krever tygging. Dette kan være mat som grovt brød/fullkornbrød i noe større biter. Fra ti måneders alder kan noe kumelk brukes i matlaging, i tillegg til noe yoghurt og syrnet melk.
  • ​​12 måneder+: Barnet kan spise vanlig oppdelt mat, samme som familien, men uten for mye salt. Kumelk og magre typer anbefales.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *