Slik kommer du deg gjennom forkjølelsen

Slik kommer du deg gjennom forkjølelsen_istock
Verkende hals, tett og rennende nese og gjerne en irriterende hoste. Som regel tar det en uke å bli frisk fra forkjølelse. Dette hjelper mot plager som hoste og tett nese.

Her er de beste tipsene for å lindre forkjølelsen når det står på som verst:

 

Halspastiller og saltvann

Helt i starten av forkjølelsen er ofte sår hals det mest plagsomme. Det gjør ofte vondt å svelge og snakke, og vi skjønner at forkjølelsen har meldt sin ankomst. For å lindre sår hals kan du suge på halspastiller. Så fort du kjenner kribling i halsen, kan du med fordel ta halspastiller.

 

Les også: Varme drikker kan virke lindrende på sår hals – disse gjør bra for kroppen også

 

I tillegg kan du også med fordel skylle nesen med saltvann. Saltvannet bidrar til å styrke immunforsvaret i nesen ved å fukte og rense slimhinnene. Du bør også skylle nesen før du bruker nesespray, siden det kan bidra til at nesesprayen virker bedre.

 

Rhinox nesedråper kjøpes på apotek
Rhinox Nesedråper er et godt valg også for deg som er opptatt av smittevern. Dette gjelder særlig for dem som ofte har en nesespray som ender opp med å få på omgang mellom flere familiemedlemmer.

 

Les også: Bytt nesesprayen med et produkt som forebygger smitte

 

Slik behandler du tett nese

Når forkjølelsen bryter ut for fullt, plages vi ofte av tett eller rennende nese. En åpen nese er viktig for luftveier og bihulefunksjon samt for smak, lukt, velvære og ikke minst god søvn. Om nesen er tett kan du bruke nesespray eller nesedråper som virker slimhinneavsvellende.

 

Nesedråper kan være et godt alternativ når du er forkjølet.
Nesedråper i engangsbeholdere kan være et godt alternativ når du er forkjølet.

 

Nesesprayene Zymelin og Rhinox kan gjøre god nytte i sammenheng med tett nese. Rhinox nesedråper er et annet alternativ, som bidrar til å åpne opp tette neser. Disse tre er reseptfrie legemidler som åpner opp nesen når den er tett.

 

Les også: Slik skiller du influensa fra forkjølelse

 

Hva hjelper mot hosten?

Forkjølelse gir ofte hoste. Hoste kan deles i to kategorier; tørrhoste og slimhoste.

Mot irriterende tørrhoste kan du bruke hostedempende legemidler. Noskapin er en hostesaft du får reseptfritt på apoteket, den demper hosterefleksen og hostekuler som ikke vil gi seg.

 

Noskapin finnes både som mikstur og som tabletter.
Noskapin finnes både som mikstur og som tabletter. Funksjonen er den samme, og begge deler kjøpes reseptfritt på apotek.

 

Om du har slimhoste er det viktig å få hostet opp slimet. Solvipect gjør slimet mer tyntflytende, slik at det blir enklere å hoste opp. Forkjølelse er aldri noen hyggelig opplevelse, men ved å bruke lindrende midler, kan du sørge for at forkjølelsen blir mye mindre plagsom. På apoteket finner du reseptfrie legemidler som kan bidra til å gjøre symptomene mildere, slik at du kan fokusere på å bli helt frisk.

 

Solvipect er hostesaft som hjelper mot det som kalles for produktiv hoste.
Solvipect er hostesaft som hjelper mot det som kalles for produktiv hoste, hvor man hoster opp slim. Hostesaften gjør slimet mer tyntflytende og enklere å hoste opp. Produktet kjøpes på apotek.

 

Granon 200mg er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

Granon er slimoppløsende tabletter
Granon er tabletter som virker slimløsende, og et godt produkt for deg som sliter med kronisk bihulebetennelse.

 

Les også: Ikke kjent med hostetabletter? Her får du noen grunner til hvorfor det kan være aktuelt for deg

 

 

Rhinox 0,5 mg/ml nesedråper er et reseptfritt legemiddel som inneholder oksymetazolinhydroklorid. Brukes mot tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Til voksne og barn over 10 år. Til korttidsbehandling. Saltvannsoppløsning bør være prøvd før behandling startes. Skal ikke brukes i mer enn 10 sammenhengende dager. 1/2endosebeholder (ca. 3-5 dråper) i hvert nesebor inntil 2-3 ganger i døgnet. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Rhinox 0,5 mg/ml nesespray er et reseptfritt legemiddel som inneholder oksymetazolinhydroklorid. Til korttidsbehandling. Saltvannsoppløsning bør være prøvd før behandling startes. Brukes mot tett nese ved forkjølelse eller akutt bihulebetennelse til voksne og barn over 10 år. Skal ikke brukes i mer enn ti sammenhengende dager. 1 spray i hvert nesebor 2-3 ganger i døgnet. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Zymelin nesespray 1 mg/ml er et reseptfritt legemiddel som inneholder xylometazolin. Brukes lokalt i nesen for å lette luftpassasjen ved tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Til korttidsbehandling. 1 spray i hvert nesebor ved behov, inntil 3 ganger daglig. Det bør gå minst 6 timer mellom hver dose. Prøv først å behandle tett nese med saltvann (spray eller dråper), før du starter behandling med Zymelin. Ikke bruk Zymelin sammenhengende i mer enn 10 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Solvipect er et reseptfritt legemiddel som inneholder guaifenesin. Brukes ved hoste og seigt slim ved irritasjon i øvre luftveier. Skal ikke gis til barn under 6 år. Rådfør deg med lege før bruk under graviditet eller ved amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Noskapin er et reseptfritt legemiddel som inneholder noskapin. Brukes ved tørrhoste. Bør ikke gis til barn under 2 år. Skal ikke brukes ved graviditet eller under amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Granon er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylcystein. Brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. 200 mg: Voksne og barn ≥6 år. Bruk ikke Granon dersom du nylig har hostet opp blod. Ved astma eller magesår (eksisterende eller tidligere) skal Granon kun brukes i samråd med lege. Bør ikke brukes av gravide eller ammende. Kontakt lege dersom plagene ikke endrer seg til det bedre eller er verre etter 7 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

 

Referanse:
Felleskatalogen, informasjon om forkjølelse (cited 12.12.16) 

Pakningsvedlegg RhinoxZymelinZycombNoskapin og Solvipect

Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste (cited: 06.12.16)

Norsk helseinformatikk, hoste veiviser (cited: 06.12.16)

 

Id nummer: NO/VAR/1216/0009

Publisert desember 9, 2020

5 kommentarer

    1. Hei! Ved tett nese har vi både nesedråper og nesespray som kan hjelpe. Rhinox nesedråper eller nesespray, og Zymelin nesespray er til korttidsbehandling av tett nese og akutt bihulebetennelse. Du finner de alle på apoteket.

  1. Har tørr hoste. Har brukt hoste kur og cosilan inne på 9 dag med forkjølelse. Rart ikke coslilan virket så jeg ble bra .jeg har Sand papir i hals når jeg skal sove. Er oppgitt av og ikke er bra.

  2. Hei jeg våknet av kjempe forkjølelse tett i nesen å hoster en del å fryser har feber også, det er ikke corona??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Dekadin-duo med smak av honning

36 sugetabletter

Sugetabletter

Granon

200 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter

Granon

600 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter