Slik lindrer du tørrhoste om natten

To menn ligger på magen og snakker sammen
Tørrhoste kan være irriterende og slitsomt, og det er ikke uvanlig at den også går utover nattesøvnen. Her er de beste rådene for å få sove når du er forkjølet.

Snufsing, vond hals, ømme ledd og hoste. Når man først har pådratt seg en forkjølelse må det dessverre bare gå sin gang, men det finnes heldigvis noen enkle grep du kan ta for å bedre situasjonen.

Det finnes to typer hoste – slimhoste og tørrhoste, og det er særlig vanlig å slite med tørrhoste om natten når man er forkjølet.

Noskapin hostetabletter og hostesaft virker hostedempende og kan brukes ved tørrhoste, for eksempel ved forkjølelse. Produktene kan brukes av voksne og barn over 6 år, og kjøpes reseptfritt på apotek.

 

Nok hvile er viktig for at kroppen skal bli frisk. Derfor er det ekstra kjipt at det er selve hosten som skal holde oss våken nattestid. Heldigvis finnes det medisiner som kan lindre hoste om natten. Noskapin er hostedempende og kan hjelpe etter bare få minutter, og finnes både som tablett og hostesaft med lakrissmak.

Begge disse har det samme virkemiddelet som er hostedempende ved at hosterefleksen hemmes, og kan kjøpes reseptfritt på apotek. Noskapin kan brukes av både voksne og barn, og kan benyttes opptil tre ganger om dagen. Ved å redusere hoste kan man også hindre at andre utsettes for dråpesmitte og dermed risikerer å bli syke.

 

Les også: Slik unngår du avhengighet av nesespray

 

Forskjellen på slimhoste og tørrhoste

Hoste er en refleks som oppstår når slimhinnen blir betent, eller kroppen prøver å fjerne fremmedlegemer som støv, puss eller slim fra luftveiene. Ingrid Wigum Gjersvold, produktsjef for forkjølelsesprodukter i Orifarm, forteller at vi skiller mellomtørrhoste og slimhoste:

– Slimhoste er en såkalt produktiv hoste. Det vil si at den har en viktig nyttefunksjon, og ved en slik hoste skal slimet ut. Det er derfor viktig at hosten ikke blir dempet med medikamenter forbeholdt tørrhoste, men behandles med slimløsende middel, sier Wigum Gjersvold, og forklarer hvorfor:

– Dette for at slim ikke skal bli liggende igjen i luftveiene og danne grobunn for ulike bakterier.

 

Den andre typen hoste er tørrhoste:

– Til forskjell fra slimhoste har denne hosten lite nyttefunksjon, og virker derfor gjerne mer irriterende. Dette er en hoste som trygt kan dempes ved behov, understreker Wigum Gjersvold.

 

Slik kan du lindre forkjølelsesplager

I tillegg til å være tålmodig med kroppen, er det et par ting du kan gjøre for å bedre situasjonen under en forkjølelse:

  • Tørrhoste om natten kommer av at den forverres når du ligger. Derfor kan det være lurt å legge hodet litt høyere enn vanlig når du skal sove.
  • Få i deg nok væske, og ha gjerne et vannglass stående på nattbordet hvis du sliter med hoste om natten.
  • Andre ting som kan ligge på nattbordet ved behov er snytepapir, Rhinox nesedråper ved tett nese, noen pastiller og Noskapin (tablett eller mikstur).
  • Nycoplus C-vitamin 1000 mg er rik på C-vitamin, som er viktig for et normalt immunforsvar. Disse brusetablettene kommer i ulike smaker, og kan blandes i både varm og kald drikke.
Den nye smaken i Nycoplus C-vitamin 1000 mg-serien er et 2-i-1 produkt med smak og ekstrakt av tranebær.

 

Ingrid Wigum Gjersvold har også et tips som både smaker- og gjør godt:

– Dersom du ønsker å forsterke effekten av den varme drikken, kan det være fint å tilsette en god skje med honning. I tillegg til at det lukter og smaker godt, kan selv en liten dose honning være en effektiv måte å redusere hostens intensitet på, og dermed føre til færre forstyrrelser av nattesøvnen1, sier hun.

Hun trekker frem at dette gjelder så lenge hosten er forårsaket av ukompliserte øvre luftveisinfeksjoner som for eksempel forkjølelse.

 

Les også: Det er mange myter rundt forkjølelse – sjekk hvor mange svar du får riktig når vi knuser mytene

 

Rhinox (oksymetazolinhydroklorid)
Nesespray/Nesedråper 0,25 mg/ml (barn 2-10 år) og 0,5 mg/ml (voksne og barn over 10 år): Korttidsbehandling av tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse. Skal ikke gis til barn under 2 år. Dosering: 0,25 mg/ml: 1 spray eller ca. 4 dråper i hvert nesebor inntil 3 ganger i døgnet. 0,5 mg/ml: 1 spray eller ca. 3-5 dråper i hvert nesebor inntil 2-3 ganger i døgnet.
Nesedråper 0,1 mg/ml: Korttidsbehandling av tett nese ved forkjølelse. Bør bare brukes til behandling av barn <2 år etter råd fra lege, apotek eller helsesøster. Dosering: Nyfødte inntil 4 uker: 1 dråpe i hvert nesebor 15 minutter før måltid, inntil 4 ganger i døgnet. Spedbarn 4 uker-1/2 år: 2 dråper i hvert nesebor 15 minutter før måltid, inntil 4 ganger i døgnet. Barn 1/2-2 år: Ca. 4 dråper i hvert nesebor, inntil 3 ganger i døgnet.
Forsiktighetsregler: Ved dosering 3 ganger i døgnet bør det gå minst 8 timer mellom hver dose. Barn under 10 år: Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 5 dager. Voksne og barn over 10 år: Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 10 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Noskapin 

Hostedempende ved tørrhoste og luftveisirritasjon. Voksne og barn over 14 år: 1 tablett (20 ml) 3 ganger daglig. Barn 10-14 år: ½ tablett (15 ml) 3 ganger daglig. Barn 6-10 år: ½ tablett (10 ml) 3 ganger daglig. Barn 2-6 år: 5 ml 3 ganger daglig. Bør ikke gis til barn under 2 år. Skal ikke brukes ved graviditet eller amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder: Legehåndboka

ID-nummer: NO/NOS/0320/0003

Publisert mars 27, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Granon

200 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter

Granon

600 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter