Er det bare manflu eller er typen din faktisk syk?

Er det bare manflu eller er typen din faktisk syk?
Ingen er så syk som en syk mann. Men hvordan vet du om han faktisk har influensa, eller bare er forkjølet og vil ha sympati? Og hvordan får du ham opp av sofaen?

Vinteren har vart i en halv mannsalder, alle nyser på hverandre og D-vitaminer har dere ikke sett siden laksemiddagen hos svigers i forrige uke. Det måtte komme. Typen har fått manflu. Den staute kjæresten din har forvitret til fordel for en stakkarslig krøpling innerst i sofaen. Ute av stand til å kommunisere, annet enn med selvmedlidende stønn og bedende dådyrøyne. Uavhengig av egen helsetilstand må du pent belage deg på en tredagers rolleforskyvning som mor, kokk og sykepleier for din kjære. I år som i fjor. Same procedure as every year.

Men så tenker du; det kan jo hende at han faktisk er syk? Han kan jo ha influensa? Hvordan kan du skille mellom faktisk influensa og manflu som i verste fall er en middels kraftig forkjølelse. Og uansett, hvordan går du frem for å få typen din tilbake fra dødsrikets rand?

 

Forskjellen mellom forkjølelse og influensa

Både influensa og forkjølelse er forårsaket av ulike typer virus. Influensa er generelt verre og mer langvarig enn forkjølelse. Den kan vare over en uke og kommer med symptomer som feber, vondt i kroppen, hodepine, ekstrem slitenhet og mer intens tørrhoste.

Selv om hosten kan sitte i en stund, varer forkjølelsen sjeldent lengre enn noen dager. Typiske forkjølelsessymptomer er mye snørr, tett nese og sår hals.

Noen symptomer er lettere å overdrive enn andre. En kjapp måling av feberen, er derfor en god indikator for hvor ille tilstanden er. Men blir han sofaliggende i nærmere én uke, kan det hende at han faktisk fortjener sympatien han lengter etter.

 

Behandling ved influensa

Influensa går som regel over av seg selv. Om det ikke går over vil det være nødvendig å oppsøke lege og få behandling for dette.

Hvile og tilstrekkelig med drikke, gir kroppen best forutsetning for å takle influensaen på egen hånd. Ellers kan smertestillende brukes for å dempe feber og smerter. Omsorg og kos er heller aldri feil.

 

Behandling ved forkjølelse

Ved forkjølelse, er luftveiene fulle av virus. Det finnes ingen magisk kur, men symptomene kan lindres. For å løse opp i slim, er det viktig å få i seg tilstrekkelig med drikke. Også her kan smertestillende brukes for halssmerter og hodepine.  Nesespray kan åpne tette neser, men bør ikke brukes mer enn én uke av gangen eller gis til barn under to år.5

Halstabletter og hostesaft kan brukes for å lindre sår hals og for å friske opp i munn og svelg. Mange bruker også C-vitamintilskudd, som bidrar til et normalt immunforsvar. Det finnes gode alternativer ved slim- og tørrhoste, tett og rennende nese, i tillegg til forfriskende drikker og vitamintilskudd for immunforsvaret.

 

En kopp med kos?

Alvorlig eller ei – kommer du til konklusjonen om å likevel gi din kjære litt ekstra oppmerksomhet når han trenger det, er aldri en kopp med noe varmt å drikke å forakte. Om det ikke gjør underverker for den fysiske helsen, er det kanskje akkurat det «pasienten» har aller mest bruk for. Kos, kjærlighet og omtanke i en kopp med honning og sitron.

 

Visste du at du kan ha C-vitamin brusetabletter i varm drikke også? Da kan teen virkelig bli en vitamininnsprøytning! Produktet kjøpes på apotek.

 

Kilder: NHI, Helsenorge.no
Foto: Shutterstock
ID: NO/OXZ/0918/0006

Publisert desember 6, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.