Tørrhoste eller slimhoste? Slik lindrer du hosten

Tørrhoste eller slimhoste? Slik lindrer du hosten_istock
Hosting er ikke en sykdom, men et symptom. Behandling av hosten avhenger av årsaken til hosten.

Ikke overse hosten, men ta tak i symptomene. Noen plages med hoste på grunn av astma, og har du røyket fast i mange år kan også dette være grunnen til at du hoster. Hoste kan også komme i forbindelse med forkjølelse eller andre akutte luftveisinfeksjoner.

Les også: Derfor trenger kroppen D-vitamin

Er det tørrhoste eller slimhoste?

Det finnes hovedsakelig to typer hoste, tørrhoste og slimhoste (produktiv hoste).

Tørrhoste kan forekomme i etterkant av en ordinær luftveisinfeksjon som for eksempel forkjølelse, og kan ofte gå hardt ut over nattesøvnen.

Slimhoste er en såkalt produktiv hoste, og har som funksjon å få slimet opp fra luftveiene. Slimhoste kan komme på slutten av uskyldige kortvarige infeksjoner, når slim skal komme opp.

 

Velg riktig behandling til hosten

Det finnes heldigvis midler som kan lindre den plagsomme hosten, men det er ikke det er samme hva du tar. Det er viktig skille mellom slimløsende og noe som er hostedempende. Om er usikker bør du spørre på apoteket.

Hva hjelper mot tørrhoste?

Ved irriterende tørrhoste kan det være bra å bruke et hostedempende middel. Noskapin er det eneste reseptfrie legemiddelet mot tørrhoste. Dette fungerer ved at selve hosterefleksen hemmes, slik at hosten stilner.

 

Hosten kan avta med riktig behandling. Noskapin er nyttig mot tørrhoste.
Noskapin fås både i form av hostesaft og tabletter, til både barn og voksne. Produktet kjøpes reseptfritt på apotek. Klikk her for å komme til Noskapin på Boots-apotek.

 

Hostesaft og brusetablett mot slimhoste:

Sliter du derimot med slim i luftveiene er det viktig at du får hostet dette opp. Miksturen Solvipect og brusetabletten Granon gjør slimet mer tyntflytende, og dermed også enklere å hoste opp.

 

Hosten kan behandles med rett produkt. Solvipect er et godt valg med slimhoste. Klikk her for å komme til produktet på Boots-apotek.

 

Granon 200 mg er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

Hosten kan behandles med riktig produkt. Granon fungerer mot slimhoste.
Granon brukes for å løse opp slimhoste, og er også et ypperlig produkt for deg som sliter med kronisk bronkitt. Klikk her for å se produktet på Boots-apotek.

 

Dersom du mot formodning ikke blir kvitt hosten, bør du oppsøke din lege for å undersøke hva som er årsaken.

 

Smittevern er også et stort tema med hensyn til å forebygge covid-19-spredning i befolkningen. Det er flere ting vi kan gjøre, og la være å gjøre, for å redusere sjansen for å smitte seg selv og andre.

Først og fremst må man være oppdatert på hva som er gjeldende tegn på covid-19, og klare å skille disse fra annen sykdom. Rennende eller tett nese er for eksempel vanlige tegn på forkjølelse, men sjeldent tegn på covid-19.

 

Her er en oversikt anno september 2020 over hva som skiller covid-19, forkjølelse, influensa og allergi hentet fra FHI og WHO:

 

Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi_WHO

 

Dersom du har grunner til å mistenke at du er smittet av koronaviruset, må du teste deg. Ta gjerne kontakt på informasjonstelefon for koronaspørsmål: 815 55 015 (hverdager 08:00-15:30).

 

Les også: Varme drikker virker lindrende på en sår hals – disse er bra for kroppen også!

 

 

Solvipect® er et reseptfritt legemiddel som inneholder guaifenesin. Brukes ved hoste og seigt slim ved irritasjon i øvre luftveier. Skal ikke gis til barn under 6 år. Rådfør deg med lege før bruk under graviditet eller ved amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Granon® 200 mg er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylcystein. Brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. 200 mg: Voksne og barn ≥6 år. Bruk ikke Granon dersom du nylig har hostet opp blod. Ved astma eller magesår (eksisterende eller tidligere) skal Granon kun brukes i samråd med lege. Bør ikke brukes av gravide eller ammende. Kontakt lege dersom plagene ikke endrer seg til det bedre eller er verre etter 7 dager. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 Noskapin® er et reseptfritt legemiddel som inneholder noskapin. Brukes ved tørrhoste. Bør ikke gis til barn under 2 år. Skal ikke brukes ved graviditet eller under amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Foto: Istock

Referanser:
Pakningsvedlegg for Granon, Noskapin og Solvipect
Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste (cited: 06.12.16)
Norsk helseinformatikk, hoste veiviser (cited: 06.12.16)
NO/VAR/1216/0009

Publisert desember 9, 2020

5 kommentarer

  1. Jeg har testet positivt på covid-19, og har en irriterende tørrhoste, og begynner å bli tett i nesen og i ørene. Gikk til nærmeste apotek, Vitus, i Lierbyen. Ble anbefalt Noskapin hostemixture i kombinasjon med Fribol. Det ble sagt at erfaring sier at denne kombinasjonen er mest effektiv. Da lurer jeg på hva Nycomed mener om at deres hostedempende middel mot tørrhoste, som er det eneste registrerte legemiddelet mot tørrhoste som er resepfritt, blir solgt i kombinasjon med Fribol. Fribol er vel ikke en registrert medisin, men markedsføres som kosttilskudd?

  2. Hei, har noe som irriterer hals som medfører tørrhoste som ikke gir seg før jeg bryter meg. Sår hals og spiserør
    Og tung i pusten og hodepine. Har slitt med dette lenge, Har vært hos øre nese hals, fant ingen tingen ting.
    Har vært på sykehuset tatt rønken av lunger, ingen feil. Har tatt ct av brøst og hode, ingen feil. Nå blir jeg behandlet for refluks, taren tablett en time før frokost, hjelper ikke. Pantoprazolkrka 40 mg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter