Forkjølet igjen? Fortvil ikke. Det finnes råd!

Det er ikke fritt for at det er mye som går om dagen som skumler for planene, og mange opplever at forkjølelsen er ekstra kraftig i år.

Ivrig håndvasking, håndsprit, nys i ermet og munnbind – man skulle tro at vi kunne alle triksene i boka for å unngå basseluskene. Likevel opplever mange likevel å bli forkjølet igjennom vintersesongen. Da er det greit med noen tips for hvordan bidra til at denne vinteren skal bli så god som vi alle håper på og fortjener.

 

Effektiv forebygging av forkjølelse

Dette er Helsemyndighetenes anbefalinger for smittevern som er effektive mot uønsket forkjølelse:

  • Vask hendene ofte, særlig etter å ha vært på offentlige steder.
  • Unngå mennesker som er forkjølet, så langt det lar seg gjøre.
  • Vask overflater og gjenstander med bakteriedrepende midler.
  • Unngå å ta deg i munn, nese og øyne i størst mulig grad.

Dette visste du kanskje fra før, og med disse tiltakene godt fremme i pannebrasken er du ganske godt rustet for forkjølelsessesongen. Men noen garanti for at du seiler gjennom hele forkjølelsessesongen uten å bli smittet får du ikke. Omgås du små barn kjenner du nok til at spontane host og nys kan få fritt utspill iblant. Smitterisikoen øker også i situasjoner der du sitter overfor andre og spiser, snakker og ler – som i kantina på jobb, på café og ellers ute i det offentlige rom.

 

Et par sprut er nok

Men hvis du først skulle være så uheldig å bli forkjølet likevel trenger du ikke fortvile. Nå kan du få Dekadin-duo munnspray som bidrar til å lindre sår hals og svelg.

Munnsprayen inneholder klorheksidin og lidokain som lindrer irritert hals. 3-5 spray er nok, og vil bidra til at virkestoffene frigis langsomt og virker lokalt der det trengs. Sprayen får du i to friske smaker; mentol og sitron. Den siste piffen før en date, kanskje? Hverken hoste eller hes hals er den beste ice-breakeren, så om du raskt kan lindre irritasjonen i halsen kan trolig både halsen og daten bli bedre.

 

Vær beredt!

En måling utført av Norstat i 2021 viser at kvinner er mer opptatt av forebygging enn menn, i hvert fall når det kommer til å ha forkjølelsesprodukter som nesespray og halstabletter tilgjengelig hjemme eller i veska, i tilfelle sykdom. Menn er ofte opptatt av å ta rikelig med C-vitamin i det de kjenner det begynner å irritere i halsen eller renne av nesen.

Men det er ikke bare forkjølelsespreparater som holder basseluskene unna. Du trenger tilstrekkelig med søvn for at immunforsvaret skal fungere bedre. Det finnes flere studier som viser en tydelig sammenheng mellom søvn og immunforsvarets evne til å bekjempe forkjølelse. Jo mindre søvn, dess høyere risiko for å bli forkjølet. Det samme gjelder kvaliteten på søvnen.

For en voksen person er gjennomsnittlig søvnbehov syv timer, for ungdom varierer behovet fra åtte til ti timer per natt. Særlig mosjon, fast døgnrytme, samt fri fra skjerm, alkohol og kaffe før leggetid er viktig for å få sove godt og nok.

Vi vet at perioder med mye stress, dårligere matvaner og for lite søvn gjør oss utsatte. Mye smitte rundt oss vil føre til at mange vil rammes av forkjølelse uansett hvor flinke vi er. Da er det greit å vite at det finnes hjelp i en liten flaske. Og, nei vi mener selvsagt ikke «en lille en».

Dekadin-duo munnspray kan lindre ubehaget ved irritert hals og svelg. Skulle du foretrekke tabletter fremfor en spray finnes det sugetabletter i flere friske smaker. Du får kjøpt både munnsprayen og sugetablettene på apoteket. Trenger du hjelp? Spør en av de apotekansatte.

 

Dekadin-Duo med mentolsmak finnes både som munnspray og sugetablett, og kjøpes på apotek.

 

Dekadin-duo er reseptfrie sugetabletter som inneholder klorheksidindihydroklorid og lidokainhydrokloridmonohydrat med lokal virkning i munn og svelg.

Dekadin-duo munnspray er et reseptfritt legemiddel som inneholder klorheksidindiglukonat og lidokainhydrokloridmonohydrat med lokal virkning i munn og svelg.Dekadin-duo munnspray med sitronsmak og mentolsmak inneholder hhv. 29,7% v/v og 41,6% v/v etanol, dvs. opptil 99 mg og 139 mg pr. 5 sprayer, tilsv. 2,51 ml og 3,5 ml øl eller 1,05 ml og 1,5 ml vin. Dette er skadelig ved alkoholproblemer, og bør tas hensyn til hos gravide og ammende, barn og høyrisikogrupper som pasienter med leversykdom eller epilepsi.

Dekadin-duo kan brukes fra 12-årsalder. Snakk med lege før bruk dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid. Dekadin-duo skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 5 dager. Personer med ekstrem allergisk predisposisjon skal ikke bruke Dekadin-duo. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sovnhygieniske-rad/
https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/lite-sovn-gjor-deg-forkjolet/
https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/slik-unngar-du-hostens-forkjolelse/

Publisert februar 22, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Dekadin-duo med smak av sitron

30 ml

Munnspray

Dekadin-duo med smak av mentol

30 ml

Munnspray

Dekadin-duo med smak av sitron

36 sugetabletter

Sugetabletter

Dekadin-duo med smak av mentol

36 sugetabletter

Sugetabletter