Dette bør du vite om hostesaft

Trenger du hostesaft for tørrhoste, eller ønsker du at hostesaften skal være slimløsende? Det finnes forskjellig varianter av hostesaft for ulik type hoste. Slik finner du ut hvilken type som er egnet for deg.

En periode med mye hosting kan gi hverdagslige utfordringer når man snakker, spiser eller prøver å sove. Men enn så plagsom en hoste kan være, så har det faktisk en viktig funksjon i kroppen. Dette er kroppens måte å kvitte seg med slim og fremmedelementer som kommer inn i munn og nese, og er avgjørende for å beskytte de nedre luftveiene.

For å selv behandle hosten på best mulig måte, er det første du må gjøre å identifisere hvilken type hoste som skal behandles. Hostesaft har nemlig ulike bruksområder – slik velger du den rette typen.

 

Visste du at…

Flimmerhår og hoste til sammen er viktige faktorer som beskytter luftveiene mot sykdom?

 

Hoste er vanlig under og etter luftveisinfeksjon, som for eksempel en forkjølelse. Dersom hosten har vart i over åtte uker regnes den som kronisk, og man bør oppsøke lege hvis hosten er kraftig, langvarig eller man trenger rådføring for å finne ut hva den skyldes. Det samme gjelder dersom hosten kommer sammen med nedsatt allmenntilstand.

 

Les også: Ligger du på sofaen og venter på å bli frisk? Sjekk ut disse helseappene som kan gjøre livet hakket bedre når du er på bedringens vei

 

Hostesaft mot slimhoste

Som navnet tilsier vil man oppleve å hoste opp slim. Slimhoste er produktiv på den måten at man hoster opp noe, og har derfor en viktig oppgave under for eksempel en forkjølelse, da kroppen trenger å få slimet ut av kroppen.

 

Slik kan du behandle selv:

Her er det viktig å velge riktig behandling. Velger du en hostesaft som er hostedempende vil man hindre kroppens prosess med å kvitte seg med slim, og dette er ikke ønskelig. Velg heller en hostesaft som er slimløsende. Denne gjør slimet mer tyntflytende slik at det enklere kommer opp.

 

Solvipect er en slimløsende hostesaft, og fås kjøpt i to ulike størrelse på apotek.

 

Solvipect er et reseptfritt legemiddel som virker mot hoste med seigt slim. Dette er en slimløsende hostesaft med lakrissmak som gjør slimet mer tyntflytende og dermed enklere å hoste opp. Hostesaften kommer i ulik størrelse og kjøpes på apotek, og kan brukes av voksne og barn over 6 år.

 

Granon er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene hos voksne og barn over 6 år. Produktet kjøpes på apotek.

 

Granon kan også være nyttig når du sliter med slimhoste. Dette er en brusetablett med sitronsmak, og fungerer som korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende og dermed enklere å hoste opp.

 

Les også: Denne smoothien med ingefær og bringebær er rik på C-vitamin, som er viktig for immunforsvaret

 

Hostesaft mot tørrhoste

Tørrhoste er vanlig ved og etter ordinære luftveisinfeksjoner. Dette er ofte en helt tørr hoste som kan opplevelse irriterende, og som også kan være søvnforstyrrende.

Hostetabletter eller hostesaft? Valget er ditt! Noskapin kommer i begge former, og kan kjøpes reseptfritt på apotek.

 

Noskapin kan være et godt valg ved slik hoste, da det demper hosten ved at hosterefleksen hemmes. Produktet kjøpes reseptfritt på apotek og kan brukes av både voksne og barn over 2 år. Miksturen er laget uten animalske ingredienser og er derfor egnet også for veganere. Noskapin kommer også i tablettform for dem som foretrekker det.

 

Les også: Noen vil heller hoste enn å drikke hostesaft – da kan disse hostetablettene våre en god løsning

 

Andre gode tips ved forkjølelse:

 • Prioriter nok hvile.
 • Sørg for nok væske.
 • Hvis du har tett nese i tillegg til hoste, kan nesespray være nyttig.
 • Hvis du sliter med hoste og tett nese om natten bør du prøve en ekstra pute eller annen høyde under hodet.

 

Solvipect® (guaifenesin) 

Slimløsende mikstur til bruk ved hoste. Voksne og barn over 12 år: 10 ml 3-5 ganger daglig. Barn 6-12 år: 10 ml 2-3 ganger daglig. Skal ikke gis til barn under 6 år. Rådfør deg med lege før bruk dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Noskapin® 

Hostedempende ved tørrhoste og luftveisirritasjon. Voksne og barn over 14 år: 1 tablett (20 ml) 3 ganger daglig. Barn 10-14 år: ½ tablett (15 ml) 3 ganger daglig. Barn 6-10 år: ½ tablett (10 ml) 3 ganger daglig. Barn 2-6 år: 5 ml 3 ganger daglig. Bør ikke gis til barn under 2 år. Skal ikke brukes ved graviditet eller amming. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Granon® (acetylcystein) 

Brusetabletter til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Barn over 6 år: 200 mg 2 ganger daglig. Voksne over 18 år: 200 mg 2-3 ganger daglig eller 600 mg 1 gang daglig. Kontakt lege dersom plagene er verre eller ikke er bedre etter 7 dager. Ved astma eller magesår skal Granon® kun brukes i samråd med lege. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 

Foto: Shutterstock

Kilder: NHI, Legehåndboka

ID-nummer: NO/NOS/0320/0001

Publisert mars 27, 2020

21 kommentarer

  1. Hei,
   Anbefaler at du kontakter lege og får undersøkt hva som kan være årsaken til langvarig tørrhoste.
   Hilsen
   Åse

 1. Hei når jeg hoster så blir mitt venstre bein helt numment,har i kke følse på ca 8 til 10 sekunder,hva er detta,har hatt det i ca 3 år nå,mvh Hilde Karlsen

  1. Hei Hilde, dette er dessverre ikke noe vi kan gi deg svar på. Vi anbefaler deg å ta en time til fastlegen din.

  1. Hei Carita. Hverken Granon eller Solvipect har så lav aldersgrense, så her anbefaler jeg deg å dra til fastlegen for råd. God bedring til den lille 🙂

 2. Hei har hatt tørrhoste et par dager nå kjennes ut som om noen skraper opp halsen fra innsiden har prøvd hostesaft, spray mot sår hals og halstabletter/hostetabelett har ikke funka særlig bra hadde vært fint med svar

  1. Hei Adele. Denne kommentaren dukket opp hos oss først nå. Så da kan vi ikke annet enn å håpe at hosten din har gått over 🙂

 3. Hei er en jente på 10 år og jeg har skikkelig tørrhoste..har hatt det i 4/5 uker og har hatt mange pakker med halsdrops (Repsil) og forskjellige fra apoteket og 2 hostesafter men ingenting hjelper jeg bare hoster og hoster hele dagen lang, har og frukt ingefær te:) er ikke behov og svare men hadde ønsket et tips til bedring 🙂

 4. Hei jeg er 15 år, og har røykt endel i det siste, har begynt å hoste veldig ofte, hoster opp litt slim, det er ikke farge på det, jeg er litt bekymra nå , men har bestemt meg for å slutte å røyke på en stund, kanskje bare på fest, hva bør jeg gjøre. Har dere noe hals sukker å anbefale

  1. Hei! Det høres veldig kjedelig ut med hoste over så lang tid. Dessverre kan ikke vi hjelpe deg noe mer enn med det du allerede har prøvd. Vi oppfordrer deg til å oppsøke fastlegen din. God bedring, og god sommer 🙂

 5. Jeg aner ikke om, jeg har slimhoste eller tørrhoste. Men det føles litt ut som begge deler. siden jeg Av å til hoster opp slim men mesteprten av tiden, er det ingenting som vil opp. Føles ut som om at lungene mine ska krepere. Mvh mats:/

 6. Hei har en jente på snart 5 år som har veldig tørrhoste på dagen og veldig på natten vi var oss legen for 2 dager siden han tok en sjekk og sendte oss hjem med 2 resepter en med flutide og en med ventolin men ingen av tinga hjelper hun hoster synes hun blir være etter ventolinen har du et gått råd til lille prinsessen vår.?

 7. Hei. Jeg hadde covid den 18.Februar.
  Og jeg hoster en del. Hva hjelper?
  Og jeg kjenner det brenner ned i halsen.
  Reagerer man på krydder?!
  Har bestilt samtlige

   1. Hei Monica. Vi kan dessverre ikke svare deg på dette, og vil nok anbefale at du tar deg en tur til fastlegen for å sjekke opp. God bedring!

  1. Hei Monica. Vi kan dessverre ikke svare deg på dette, og vil nok anbefale at du tar deg en tur til fastlegen for å sjekke opp. God bedring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter