Folsyre forebygger ryggmargsbrokk

Gravid/barn | 25. oktober 2014

I dag markerer vi Den internasjonale ryggmargsbrokkdagen. Vi benytter anledningen til å minne om at folsyre som kosttilskudd før og under graviditet bidrar til at færre barn blir født med ryggmargsbrokk. 

Når man er gravid er det ekstra viktig å få i seg nok næringsstoffer og energi. Kosten din bør være variert og sikre anbefalt inntak av proteiner, karbohydrater og fett, samt viktige mineraler og vitaminer – som folsyre.

Folsyre er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene, og betegnes også som B9-vitamin, folat, folacin eller folinsyre.

Matvarer som inneholder mye folat er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, som for eksempel appelsinjuice og grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål.

Anbefalt tilskudd. Forskning viser at mange sliter med å få i seg nok folsyre gjennom kosten. Alle kvinner som planlegger å bli gravide eller som vet at de er det, bør tidligst mulig starte med tilskudd av folsyre.

Helsedirektoratet anbefaler en dose på 400 mikrogram per dag i én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke (første trimester).

Hvert år er omtrent 60 kvinner gravid med et barn som har ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt. Folsyre forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at barnet får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen.

Folsyre bidrar også til immunforsvarets normale funksjon, normal psykologisk funksjon og til å redusere trøtthet og utmattelse.

– Utfordringen er at mange kvinner først starter med folsyre når de vet de er gravide. Dette er i utgangspunktet for sent, da den mest sårbare perioden er fra fire til åtte uker etter befruktning, forteller Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Takeda Nycomed.

Dette støttes også opp av resultatene fra «Den norske mor og barn-undersøkelsen» (MoBa). Der kom det frem at bare én av ti kvinner følger Helsedirektoratets anbefalinger og starter med tilskudd av folsyre når de planlegger graviditet.

Nycoplus Folsyre

Nycoplus Folsyre og Nycoplus Gravid. Nycoplus Folsyre er en enkel måte å sikre deg ditt daglige anbefalte inntak av folsyre. Dette er et kosttilskudd som finnes på apoteket. Huskeregelen er enkel: Én tablett daglig, én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke.

Nycoplus Gravid

Nycoplus Gravid er et kosttilskudd som sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og frem til første trimester. Dette produktet inneholder naturligvis også ditt daglige behov for folsyre.

Les mer om Den internasjonale ryggmargsbrokkdagen her.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *