Flower sprout – en næringsbombe

Frukt og grønt | 13. april 2016

Flower sprout, ofte kalt blomsterkål, er en krysning mellom rosenkål og grønnkål. Denne nye grønnsaken har mange bruksområder, og som annen kål er den stappfull av vitaminer og mineraler.

Flower sprout er en krysning mellom rosenkål og grønnkål. Den er utviklet i England over 15 år, og kom først på markedet i 2010. Flower sprout tilhører kålfamilien og kan beskrives som en liten «kålrosett». Den ser ut som en blomst, og er grønn med lilla islett og frynsete blader. I likhet med rosenkål, vokser den på stokker.

Flower sprout er blitt veldig populær i både England og USA, og den kan trygt kalles en trendgrønnsak. Selv om flower sprout ikke har fått et offisielt norsk navn ennå, blir den ofte kalt blomsterkål her til lands.

Mange bruksområder. Etter å ha blitt skylt godt, er flower sprout klar til bruk. Den tåler varmebehandling godt, og kan både kokes, wokkes, bakes, stekes eller blancheres (kokes i et par minutter). Flower sprout egner seg godt til supper og pasta, i paier, eller som tilbehør til ulike middagsretter.

Du kan selvsagt spise den som snacks og benytte den rå i salater, og den passer også i smoothies. Smaken er mild, søt og fin, og kan best beskrives som en litt nøtteaktig kålsmak. Dette har gjort den til en favoritt hos både voksne og barn. I tillegg er flower sprout vakker å se på, og er dermed svært dekorativ.

I WOK: Flower sprout egner seg godt i en fargerik og velsmakende wok sammen med for eksempel paprika, selleri, vårløk og svartkål.

Næringsbombe. I likhet med både grønnkål og rosenkål er flower sprout en skikkelig næringsbombe. Denne nye grønnsaken er spesielt rik på C-vitamin.

C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev.

Flower sprout inneholder også rikelig med B6-vitamin, K-vitamin, A-vitamin og E-vitamin. I tillegg finnes det en del kobber, kalsium og kalium i denne nye grønnsaken.

Flower sprout er også rik på kostfiber, som er godt for fordøyelsen.

I kjøleskapet. Flower sprout oppbevares best i kjøleskapet ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Denne grønnsaken dyrkes nå også i Norge, og den norske sesongen er fra oktober/november til mars.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *