Fiskesuppe med kalsium og D-vitamin

Uncategorized | 16. mars 2015

Er du en av de som synes det er utfordrende å finne på nye middagsalternativer i en hektisk hverdag samtidig som du er opptatt av sunne matvaner? Lag en deilig fiskesuppe full av kalsium og D-vitamin. Her er oppskriften.

Fiskesuppe er noe av det mest rotnorske vi kan lage, og er en rett med lange tradisjoner i fiskenasjonen Norge. Ingenting er som en rykende varm og god fiskesuppe på en kald vinterdag.

Med denne oppskriften lager du suppen klar på mellom 20 og 40 minutter. Suppen er yoghurtbasert, og derfor rik på kalsium.

Kalsium er spesielt viktig for vedlikehold av normalt skjelett og normale tenner. Det bidrar også til normal blodlevring, normal energiomsetning og normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar kalsium til at kroppens fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

I de offisielle kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefales det å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, samt å bruke fisk som pålegg. Dette rådet tilsvarer totalt mellom 300 og 450 gram ren fisk ukentlig.

Rik på D-vitamin og selen. Torsken som brukes i denne oppskriften er en god kilde til D-vitamin, selen og B12.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Selen bidrar blant annet til å opprettholde normalt hår og normale negler, beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til både immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.

B12-vitamin, eller kobalaminer, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. B12-vitamin bidrar blant annet til normal dannelse av røde blodlegemer og normal energiomsetning. I tillegg bidrar B12 til både nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt til å redusere trøtthet og utmattelse.

B12 spiller også en rolle i celledelingsprosessen, og dette vitaminet er også viktig for at B9-vitamin (folsyre) skal virke.

Denne suppen er med andre ord utrolig næringsrik og serveres med ferskt brød.

Dette trenger du til fire porsjoner:

  • 1 stk persillerot
  • 2 stk gulrot
  • 2 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk liten purre
  • 1 ss rapsolje
  • 1 båt hvitløk , finhakket
  • 2 stk fiskebuljong (terning)
  • 1 ½ l kokende vann
  • 600 g torskefilet
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl matyoghurt
  • 50 g reker
  • 50 g crabsticks
  • ½ ts salt
  • 1 krm pepper

Slik gjør du:

Skjær grønnsakene i strimler og surr dem i smør i en stor kjele sammen med hvitløk og løk i 3 – 4 minutter under omrøring.

Ha buljongterningene i det kokende vannet og rør til de har løst seg opp. Tilsett buljong i kjelen, og gi det hele et oppkok. Reduser varmen og tilsett fiskefileten som er skåret i terninger på ca 2 x 2 cm.

Ha hvetemel i matyoghurten og rør til man får en glatt masse. Tilsett matyoghurten i suppen under omrøring. La det hele trekke i ca 3 – 5 minutter til fisken er nesten mør (det er viktig at suppen ikke fosskoker etter at matyoghurten er tilsatt).

Tilsett reker og crabsticks. Kok opp. Smak suppen til med salt og pepper. Pynt eventuelt med frisk dill.

Oppskrift og bilde er hentet fra melk.no.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *