Fiskegryte – en høstfavoritt full av vitaminer og mineraler

Uncategorized | 21. oktober 2015

Havets delikatesser er på sitt aller beste nå om høsten. Her får du oppskriften på en deilig og næringsrik fiskegryte med reker.

Kveldene blir mørkere og kjøligere, og grillsesongen er definitivt over. Men det er ingen grunn til å fortvilte av den grunn. Nå om høsten er nemlig havets delikatesser på sitt aller beste. Sjømat passer for eksempel godt sammen med det du henter fra skog og mark, som høstens sopp og bær, men også en klassisk fiskesuppe eller en deilig fiskegryte er ypperlig å servere om høsten.

Full av vitaminer og mineraler. I de offisielle kostholdsrådene fra Helsedirektoratet anbefales det å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, samt å bruke fisk som pålegg. Fisk og sjømat er nemlig gode kilder til viktige næringsstoffer som D-vitamin, B12-vitamin, selen og jod, og denne fiskegryten med reker passer utmerket som en sunn og god fiskemiddag.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

B12-vitamin bidrar blant annet til normal dannelse av røde blodlegemer og normal energiomsetning. I tillegg bidrar B12 til både nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon, samt til å redusere trøtthet og slapphet.

Jod bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, samt opprettholdelse av normal hud. Særlig gravide og ammende bør være påpasselige med få i seg nok jod.

Selen er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Selen bidrar også til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt beskytter cellene mot oksidativt stress.

Denne oppskriften inneholder også rød paprika og purre. Paprika er svært rik på C-vitamin, mens purre inneholder en del kostfiber og B-vitaminet folat.

Her er oppskriften på fiskegryte med reker

Dette trenger du til fire porsjoner:

1 stk rød paprika

1 stk liten purre

2 ss smør

1 båt hvitløk, finhakket

3 dl matfløte

125 g snøfrisk naturell (et beger)

1 ts salt

¼ ts nykvernet pepper

2 ts sitronsaft

600 g torskefilet

100 g rensede reker

Frisk basilikum, til pynt

Slik gjør du:

Rens og kutt paprikaen i terninger og skjær purren i strimler. Fres dette i smør i en gryte tilsatt finhakket hvitløk.

Hell i matfløte og snøfrisk (du kan også bruke snøfrisk med dillsmak om du ønsker det), og rør slik at snøfrisken løser seg opp. Tilsett salt, nykvernet pepper og sitronsaft.

Legg porsjonsstykker av fisken oppi sausen og la fisken trekke i cirka 8-10 minutter. Tilsett reker og strimler av frisk basilikum før servering.

Server gjerne med ferskt brød til.

Oppskrift og bilde er hentet fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *