Falafel og grønnsaker på spid

Falafel med grønnsaker – sunt og godt

Uncategorized | 6. januar 2017

Falafel er en vegetarrett som opprinnelig kommer fra Midtøsten. Den passer ypperlig på tapasbordet, men kan også benyttes i matpakken dagen etter. Sjekk oppskriften her.

«Falafel» er flertallsformen av det arabiske ordet فلفل (filfil), som betyr «pepper». I Midtøsten er falafel en populær form for hurtigmat, men blir også servert som fingermat/tapas. Retten er for øvrig vegetarisk, og kan lages på mange ulike måter.

Her benyttes kikerter, som tres på spyd sammen med tomater, sukkererter og slangeagurk. Om du har noen spyd til overs etter tapas-middagen, kan du like gjerne putte dem i matpakken dagen etter.

Næringsrike kikerter. Kikerter inneholder både mye protein og fiber. Kikerter er også rik på B6-vitaminB-vitaminet folat og mineralet mangan.

I tillegg inneholder kikerter mineralene kobber, jern, fosfor og magnesium.

Grønnsaker. I denne oppskriften benyttes også grønnsaker som paprika, sellerirot, agurk, løk, cherrytomat og sukkererter.

Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber, og gir samtidig lite fett og energi. Frukt og grønt er spesielt gode kilder til C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin og kostfiber.

En treskje med kikerter
KIKERTER: Kikerter, som benyttes i denne oppskriften, inneholder mye proteiner og fiber, samt mange viktige vitaminer og mineraler.

Slik lager du falafel med grønnsaker

Dette trenger du til fire porsjoner:

1 boks hermetiske kikerter

3 båt hvitløk

½ ts malt spisskummen

¼ ts kajennepepper

1 stk grønn paprika

2 skive knollselleri (sellerirot)

1 stk løk

1 ts salt

1 ts pepper

2 stk egg

3 ss sammalt hvete, fin

1 ss hakket frisk gressløk

2 ss soyaolje

grønnsaker (for eksempel cherrytomater, agurkterninger og sukkererter)

Slik gjør du:

Rens og skjær grønnsakene i litt store terninger. Bak dem i ovnen på 200° i 15-20 minutter, til terningene er knapt møre.

Skyll kikertene.

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en ganske fast deig. La massen hvile i cirka en halv time i kjøleskapet. Blir den for tynn, så tilsett litt mer mel.

Form små boller med en dessertskje og stek dem i en varm panne med soyaolje til de er gylne.

Etterstekes i ovn på 200°C i 10-12 minutter. Falafelene skal være gjennomstekte.

Tre falafel og biter av grønnsaker som cherrytomater, agurkterninger og halve sukkererter vekselvis på et spyd.

Stikk gjerne spydene i en hodekål kledd for eksempel med aluminiumsfolie. Det kan være et festlig innslag på tapasbordet eller som en snack.

Denne retten tar mellom 40 og 60 minutter å lage.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0137.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *