Er mørk sjokolade egentlig sunt?

Kosthold/ernæring | 3. mars 2017

Mye har vært sagt og skrevet om mørk sjokolade. Noen hevder til og med at den har helsebringende effekter. Men hvor sunn er egentlig denne mørke sjokoladen? Her får du svaret.

De fleste synes at sjokolade er fryktelig godt, og alle vet at sjokolade i utgangspunktet tilhører en matvaregruppe som inneholder mange kalorier fra både fett og sukker – og man dermed ikke bør spise for mye av. Likevel er den mørke sjokoladen en del bedre enn de klassiske sjokoladetypene du kjøper til lørdagskosen.

Slik klassifiseres mørk sjokolade. For at sjokolade skal være noe sunnere, bør den ha et høyt innhold av kakao – fordi kakaobønner er sunne. Ifølge Landbruks- og matdepartementet er mørk sjokolade et produkt fremstilt av kakaoprodukter og sukker.

For at den skal kunne kalles mørk sjokolade, skal den inneholde minst 35 prosent kakaotørrstoff, hvorav minst 14 prosent avfettet kakaotørrstoff og minst 18 prosent kakaosmør. Men mørk sjokolade kan også brukes i kombinasjon med følgende ord: «Dryss eller flak», «Overtrekk» eller «Gianduia/nøttesjokolade». Ved bruk av disse ordene i kombinasjon med mørk sjokolade endres kravene til prosentsatsene for innholdet.

Høy andel kakaosmør = færre næringsstoffer. Det er kakaoinnholdet i sjokoladen som avgjør hvor sunn den mørke sjokoladen er. For at en sjokolade skal betegnes som sunn, er det lurt å se etter kakaoinnholdet.  Det holder altså ikke bare at det bare står «mørk sjokolade», siden dette bare krever at den inneholder over 35 prosent kakao.

Det er ikke så lett å se mengden kakao ved å lese ingredienslisten, men hvis kakaomasse eller kakao kommer tidlig i listen, betyr det at den inneholder mer enn om det står lenger ned. Kommer kakaosmør tidlig i ingredienslisten, er det gjerne en lys eller hvit sjokolade med lite antioksidanter. Mange produsenter merker med prosent kakao, for eksempel 70 prosent. Jo høyere prosent, dess bedre!

Fett og sukker. Selv om sjokolade har noen helsebringende effekter, blir det feil å klassifisere mørk sjokolade som sunn. Dette fordi den også inneholder store mengder fett og sukker. Fett og sukker er stoffer vi ikke bør innta i for store mengder. Mye av fettet i sjokoladen er også av den mettede typen som vi ikke bør spise for mye av.

KAKAO: Jo mer kakao en sjokolade inneholder, dess sunnere er den.

Jern, magnesium og kobber. Mørk sjokolade inneholder mye av mineralene jern, magnesium og kobber. Magnesium er viktig for kroppens stoffskifte, normal hjerte- og muskelfunksjon, samt nervesystemets normale funksjon. Magnesium bidrar også til å redusere trøtthet og slapphet.

Jern har også positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen. Dette mineralet bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, samt normal transport av oksygen i kroppen. Jern bidrar også til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Kobber på sin side er viktig for blant annet immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon. Dette mineralet bidrar dessuten til normal transport av jern i kroppen, normal hår- og hudpigmentering, samt normal energiomsetning og å opprettholde normalt bindevev.

Loven krever altså kun 35 prosent kakaoinnhold for å kunne kalles mørk sjokolade, mens man må opp på 70 prosent for å få positiv helseeffekt. Derfor må du alltid huske å sjekke kakaoinnholdet i sjokoladen, og ikke glem å passe på det viktigste, nemlig mengden.

Sunt i små mengder. Nyere forskning viser at 6,7 gram sjokolade per dag har en beskyttende effekt mot betennelser – og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom. Spiser du derimot mer enn dette, skal visstnok effekten avta.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136.

3 responses to “Er mørk sjokolade egentlig sunt?

  1. I tillegg hjelper mørk sjokolade mot hyppig vannlating om natten. (Erfaring med sjokolade m/chili). Flere venner har også forsøket og alle er overrasket over virkningen.

  2. Det er rett og slett livsfarlig for noen. Så man kan ikke påstå at jo mørkere jo bedre. Jeg påstår at for meg så er all sjokolade som gift. I kakao så er det et giftstoff som min kropp ikke tåler. Så dermed er det ikke noe bra for alle.

  3. hei…har spist 95% ren kakao i ca 5 år…det gjör bra for kroppen..tro meg jeg fikk ett tips av en åverlege att om du har litt höyt blodtrykk så få i deg kakao ett par spise skjeder i en kopp og litt vann..voila blodtrykket går ned dette har jeg opplevd så dette vet jeg fungerer….men kanskje er det induviduelt?…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *