Eple – kalorifattig og fiberrik

Frukt og grønt | 9. september 2014

Det er ikke uten grunn at «An apple a day keeps the doctor away» fortsatt er et populært ordtak. Eple er både kalorifattig og rik på fiber, og mange nordmenns favorittfrukt.

Det gamle britiske ordtaket stammer opprinnelig fra Viktoriatiden, der eplet ble et symbol på budskapet om at et sunt og regelmessig kosthold holder deg frisk og sykdomsfri. Eple er nemlig både kalorifattig og fiberrik.

Kostfiber er viktig for å holde fordøyelsen i gang og forebygge tarmsykdommer, derav det norske ordtaket «et eple om dagen er bra for magen.

Som de fleste andre frukter inneholder eple både vitaminer og mineraler, som C-vitamin, E-vitamin og kalium. C-vitamin bidrar til et sunt bindevev, immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og utmattelse.

I tillegg øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen. E-vitamin bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress, mens kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk.

Eple inneholder ikke spesielt store mengder av vitaminer eller mineraler, men siden vi nordmenn spiser mye epler, og gjerne ofte, har det en betydning for kostholdet vårt. Husk at du bør spise eple med skallet på, for mesteparten av næringsstoffene ligger mellom skallet og frukten.

ANVENDELIG: Eple kan ikke bare spises med skallet på. Den er også anvendelig i mat. Her som eplesalat.
ANVENDELIG: Eple kan ikke bare spises med skallet på. Den er også anvendelig i mat. Her som eplesalat.

Symbolverdi. Eple, eller malus domestica på latin, hører egentlig til rosefamilien. Eple er kjent allerede fra steinalderen, og opprinnelig kommer den fra Asia.

Eplet har blitt brukt som symbol på fruktbarhet og kjærlighet, samt kunnskap og visdom. Men eplet har også symbolisert død, svikefullhet, fristelse og syndefall, slik vi kjenner fra bibelhistorien med Adam og Eva.

I det gamle Hellas var eplet viet til Afrodite og symboliserte kjærlighet og begjær, mens i Kina symboliserte eplet harmoni og fred.

Manges favorittfrukt. Eple spises oftest naturell, som et sunt og godt mellommåltid – uansett hvor man er. Smaken varierer litt etter ulike sorter og modningsgrad, men også det individuelle forhold av syre, sukker og aromastoffer.

Eple kan naturligvis også brukes i fruktsalater, til ost eller i paier. Den kan også stekes eller bakes, og eplegrøt, eplemos og eplekake er manges favoritt.

20.000 eplesorter. Som de fleste vet har eplet et tynt spiselig skall som kan ha mange ulike farger: grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av disse. I Norge har vi lang tradisjon for dyrking av epler. Opprinnelig var det munkene som startet med fruktdyrkingen her til lands. De oppdaget at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.

Visste du at det finnes rundt 20.000 eplesorter over hele verden? De er avlet frem i ulike produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkingsforholdene. Dette fører til at det stadig kommer nye varianter på markedet og at gamle går ut.

De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein. Blant nyere sorter kan vi nevne Caroll og Geneva Early.

Eplesesong. Nå er vi inne i eplesesongen, for epler høstes vanligvis fra august til desember. Dette til tross for at årets solrike, tørre og varme sommer har ført til tidligere innhøsting enn vanlig mange steder i Norge.

Det er altså nå norske epler er på sitt aller beste, og husk at eple er en naturlig del av Helsedirektoratets anbefaling om å spise fem porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *