Endelig er «Kostholdsplanleggeren» her!

Kosthold/ernæring | 23. oktober 2014

«Kostholdsplanleggeren» er et kostberegningsprogram som er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Det erstatter det gamle programmet «Mat på Data», og er utviklet for å kunne analysere inntaket av næringsstoffer.

Etter å ha ventet spent siden nyheten om lanseringen kom, har jeg sjekket nettsiden kostplanleggeren.no omtrent daglig. Gleden var stor da den endelig virket og jeg kunne begynne å ta det i bruk.

Dette kostholdsverktøyet er gratis, er knyttet til Matvaretabellen og gir oversikt over både vitaminer, mineraler og sporstoffer i tillegg til kalorier, protein, karbohydrater, fett og alkohol.

Ved å legge inn næringsmidler, retter, dags- eller ukesmenyer og kostregistreringer/matdagbøker kan programmet vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i disse.

Jeg vet at jeg snakker for mange kliniske ernæringsfysiologer og andre som jobber med ernæring når jeg sier at dette programmet har vært etterlengtet.

Det har nemlig skjedd endringer både i referanseverdier, utvalg og innholdsanalyse i næringsmidler siden sist utgave av «Mat på Data».

I «Kostholdsplanleggeren» er det også tatt med flere næringsstoffer som ikke var med tidligere, nemlig jod, kopper, vitamin B12 og beta-karoten i tillegg til salt.

Programmet har mange bruksområder og kan brukes blant annet til kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold.

De offisielle anbefalingene for næringsinntak ligger inne i «Kostholdsplanleggeren», så det er lett å se hvordan analysen av kostholdet ditt er sammenlignet med referanseverdiene.

Vitamineksperten ønsker å gratulere Helsedirektoratet og Mattilsynet for en fantastisk jobb med dette nyttige, lett tilgjengelige og brukervennlige dataprogrammet.

Jeg vil anbefale alle med en interesse for ernæring å teste det ut!

Programmet finner du på www.kostholdsplanleggeren.no


Hilsen Åse

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *