En av to kvinner får benskjørhet

Kosthold/ernæring, Vitaminer/mineraler | 5. april 2014

Norge ligger på verdenstoppen i antallet årlige benbrudd. Kvinner er spesielt utsatt. 

Norske kvinner trenger mer kalsium. Verken jenter i ungdomsskolealder eller kvinner over 50 år for i seg det anbefalte dagsbehovet på 800 milligram kalsium.

En av to norske kvinner opplever benbrudd som en følge av osteoporose, eller benskjørhet, i løpet av livet. Faren for brudd øker med alderen.

Mister benmasse i overgangsalderen

Normalt er skjelettet på sitt sterkeste ved 25-35 års alder. Etter dette taper kvinner benmasse hvert år, før utviklingen skyter ytterligere fart etter overgangsalderen på grunn av hormonendringer i kroppen.

– Norske kvinner får i seg for lite kalsium, og spesielt kvinner over 50 år har problemer med å få dekket dagsbehovet sitt gjennom kosten, forteller fag- og opplæringssjef, Åse Andresen.

Kutter ut melk og meieriprodukter

Hun er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, og forteller at gutter og menn får i seg nok kalsium. Kvinner derimot er ikke like flinke.

– Melk og meieriprodukter er hovedkilden til kalsium i det norske kostholdet. Mange kvinner kutter ut dette, og da blir det vanskelig å få i seg nok gjennom kosten. De bør derfor ta tilskudd av kalsium, oppfordrer Andresen.

Selv om mange kvinner opplever å få benskjørhet sent i livet, er det ifølge ernæringsfysiologen viktig å starte jobben med forebygging i tidlig alder.

– Dersom man bygger opp et sterkt skjelett gjennom barne- og ungdomsårene har man et godt utgangspunkt den dagen man begynner å miste benmasse, forteller hun.

Må også ta D-vitamin

– Men det er ikke bare kalsium som spiller inn på benskjørhet. Det er også viktig at norske kvinner får i seg nok D-vitamin. Det trenger nemlig kroppen for å kunne ta opp kalsium. Også D-vitamin får norske kvinner for lite av, forteller ernæringsfysiologen.

Også fysisk aktivitet er bra.

– Aktiviteter som løping eller styrketrening bidrar til et sterkt skjelett, men all fysisk aktivitet teller positivt, sier Åse Andresen.

EKSTRA KALSIUM: Ved osteoporose anbefales tilskudd av 1000 mg kalsium og 10-20 mikrogram D-vitamin daglig. Calcigran fra Nycoplus er et reseptfritt legemiddel som kan kjøpes trygt på apotek. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Foto: Nycoplus.
EKSTRA KALSIUM: Ved osteoporose anbefales tilskudd av 1000 mg kalsium og 10-20 mikrogram D-vitamin daglig. Calcigran fra Nycoplus er et reseptfritt legemiddel som kan kjøpes trygt på apotek. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Foto: Nycoplus.

Følgende grupper har økt risiko for benskjørhet: 

– Kvinner

– Menopause før 45 år

– Lav BMI og/eller betydelig vekttap

– Røykere

– Høyt alkoholforbruk

– Arvelighet

– Langvarig steroidebehandling

– Mangelfullt kosthold (melkefritt kosthold gir kun cirka 100-300 milligram kalsium per dag)

Her er et eksempel på hva du kan spise eller drikke for å dekke dagsbehovet på 800 milligram kalsium:  

2 dl melk (230 mg kalsium)

20 gram hvitost (160 mg kalsium)

20 gram mandler (50 mg kalsium)

100 gram brokkoli (50 mg kalsium)

125 gram youghurt (170 mg kalsium)

50 gram brisling (150 mg kalsium)

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *