Egg – næringsrik påsketradisjon

Diverse | 24. mars 2015

Egg har en lang tradisjon som en del av påskefeiringen, og vi spiser faktisk dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året. Egg er svært næringsrikt og kalles ofte for naturens egen «vitaminkapsel».

Årsaken til at egget er et viktig symbol i påskehøytiden, ligger lang tilbake i tid. Da var egget et symbol på livskraft og nytt liv. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden.

Først når dagene ble lengre og solen dukket frem igjen etter vinterdvalen, våknet hønene og satte i gang med verpingen igjen. Dette sammenfalt ofte med påskefeiringen, og påsken ble derfor også en slags «eggfest». I den kristne tradisjonen ble egget et symbol på Jesu oppstandelse.

Dobbelt så mye i påsken. Når vi omtaler egg her i Norge, er det hønseegg vi snakker om. I Norge har vi cirka 3,5 millioner høner og er selvforsynte med egg. Vanligvis spiser vi nordmenn i gjennomsnitt 11 kilo egg i året. Det vil si cirka 175 egg per person, tilsvarende et halvt egg om dagen.

Men i påsken er forbruket per nordmann ett egg daglig – altså dobbelt så mye. Tallene inkluderer egg i baking og annen matlaging.

Ifølge Matprat er frokostegget den soleklare vinneren i påsken, og kokt egg spist med skje er favoritten. Deretter følger eggerøre, hardkokte egg som pålegg og egg og bacon. Hjemmebakte kaker og vafler kommer på de neste plassene. Kanskje forbruket øker som følge av at vi trenger så mange tomme egg til å male de fine til påskepynten?

PYNT OG SPIS: Å male egg er en fin påsketradisjon, men husk å spise de næringsrike eggene også i påsken.
PYNT OG SPIS: Å male egg er en fin påsketradisjon, men husk å spise de næringsrike eggene også i påsken.

Mye protein i eggehviten. Et gjennomsnittsegg veier 63 gram. Av disse er 8 gram skall, og av innholdet på 55 gram er 33 gram hvite og 22 gram plomme. Egg betyr egentlig ganske lite i kostholdet vårt totalt sett, siden vi spiser forholdsvis lite av det.

Likevel sier vi at egg har høy næringstetthet, fordi det har en høy andel vitaminer og mineraler i forhold til energi. Egg er en god kilde til viktige næringsstoffer blant annet for eldre mennesker og småspiste.

Egg inneholder mye proteiner, samt mange ulike vitaminer og mineraler. Det er derfor mange ofte kaller egg for naturens egen «vitaminkapsel». I eggehviten er det lite næring, bortsett fra proteiner. Den er faktisk nesten bare en ren proteinkilde, og det er derfor eggehvite er så populært blant de som ønsker å bygge opp muskulaturen.

Plommen er eggets «gull». Eggeplommen derimot – den er eggets «gull». I plommen finner du de fettløselige vitaminene A, D og E. A-vitamin er viktig for immunforsvaret, og bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn.

D-vitamin er også viktig for immunforsvaret, samt å opprettholde normalt skjelett, normale tenner og normal muskelfunksjon. E-vitamin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Eggeplommen inneholder også en del jern, sink, fosfor, selen og en rekke B-vitaminer (folat, B1, B2, B6 og B12).

Jern er viktig for immunforsvaret, samt normal energiomsetning, normal transport av oksygen i kroppen og å redusere trøtthet og slapphet.

Sink er viktig for svært mange funksjoner i kroppen, blant annet for å opprettholde normal hud, normalt hår og normale negler, samt normalt syn og skjelett. Sink bidrar dessuten til normal kognitiv funksjon og immunforsvarets normale funksjon.

Fosfor bidrar til normal energiomsetning og cellemembranenes normale funksjon, samt å opprettholde normale tenner og normalt skjelett.

Selen er viktig for immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Selen bidrar også til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt beskytter cellene mot oksidativt stress.

B-vitaminer bidrar blant annet vedlikehold av normal hud og normalt hår og syn, i tillegg til normalt stoffskifte, et normalt fungerende immunforsvar og å redusere trøtthet og slapphet.

Nå vet du alt om eggets næringsinnhold, så da er det bare å ønske god påske!

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *