Effektiv vinterløping på tredemølle

Uncategorized | 6. mars 2015

Nå i vinterhalvåret er det ikke alltid like fristende å snøre på seg joggeskoene for en utendørs løpetur i snø og kulde. Da kan løpetrening på tredemølle være et effektivt alternativ.

Selv om all fysisk aktivitet har positiv innvirkning på kroppen din, er det aktiviteter der du bruker de store muskelgruppene som er mest effektivt, som for eksempel løping.

Våren, sommeren og høsten er fine årstider å løpe utendørs, og samtidig får du masse frisk luft. Men om vinteren er det ikke alltid like fristende å snøre på seg joggeskoene; snø, slaps, is og kulde kan sette en effektiv stopper for vinterløpingen.

I shorts og singlet. Mange bruker langrenn som et alternativ til løping i vinterhalvåret, men én mulighet for å holde løpingen vedlike om vinteren er å bruke en tredemølle.

Løper du noen økter i uken på tredemølle gjennom vinteren, blir det mye lettere å starte løpetreningen til våren. Dessuten er det ekstra fristende for de fleste å ta på joggesko, shorts og singlet og bare løpe i vei, i stedet for å pakke seg inn i stilongs, lue og tykk jakke på løpeturen.

Dessuten synes mange at det er lettere å løpe på tredemølle enn utendørs. Det er ingen vind eller ujevnheter i underlaget, og ikke minst er det tredemøllen som flytter foten din bakover.

POPULÆRT: Tredemøller er ofte populære i bruk på et treningssenter. Har du plass og råd, kan du jo vurdere å kjøpe en tredemølle til hjemmebruk.
POPULÆRT: Tredemøller er ofte populære i bruk på et treningssenter. Har du plass og råd, kan du jo vurdere å kjøpe en tredemølle til hjemmebruk.

Ulik pris til ulik bruk. De aller fleste treningssentre har tredemøller, men det går også an å kjøpe en tredemølle til privat bruk. Det kan være mange grunner til å ha en tredemølle hjemme. Kanskje du ønsker å være supereffektiv og ikke kaste bort tid på å reise til et treningssenter, eller kanskje du helst vil trene alene?

De fleste sportsbutikker selger tredemøller, men prisen varierer kraftig etter hva du skal bruke den til. De billigste er enkle gåmøller til noen tusenlapper, helt opp til tredemøller for løpsfantastene til 30.000-40.000 kroner.

For de aller fleste er nok det beste alternativet et sted midt imellom, og du får en tredemølle av god kvalitet for 7000-8000 kroner.

Velg belastning selv

Å løpe på tredemølle er uvant for nybegynnere, så bruk litt tid på å gjøre deg kjent med denne løpsformen. Enten du ønsker å gå fort, jogge eller løpe, gir de fleste tredemøller store variasjonsmuligheter når det gjelder belastning.

Først og fremst gjennom å justere hastigheten, men med de litt mer avanserte modellene kan du også justere vinkelen/stigningsgraden du løper i. Det vil si at tredemøllen hever og senker seg. Det å løpe i motbakke gir åpenbart større belastning enn å løpe på flatmark.

Dessuten gir denne funksjonen er fin mulighet til variasjon i belastningen på ulike muskler og ledd.

Tredemøller er stort sett forhåndsprogrammert med ulike treningsprogrammer, noe som gjør det ekstra spennende og effektivt. Her kan du selv justere både hvor lenge du skal holde på og hvor raskt løpebåndet skal rulle.

Selv om man naturligvis kan gå, jogge eller løpe i samme hastighet hele økten, egner tredemøllen seg ypperlig til intervalltrening – og det er noe av den mest effektive treningen du finner. Intervalltrening forbrenner nemlig mye energi, og den gir gunstig effekt på «kondisen».

Forslag til ulike mølleøkter

Intervalltrening høres kanskje skummelt ut for noen, men husk at det kan tilpasses hvilket nivå du er på. Poenget er å variere intensiteten, enten du går/jogger eller løper/spurter. Husk å varme opp i cirka 10 minutter før du starter intervalltreningen, avslutt gjerne med rolig intensitet.

Del for eksempel mølleøkten i tre deler: 1/3 oppvarming, 1/3 intervalltrening, 1/3 nedjogg.

Fartslek: Dette vil si å variere hastigheten du løper i underveis i økten. Etter oppvarmingen setter du i gang med fartsleken, altså varierer hastigheten i for eksempel 2-3 minutters intervaller. Mange tredemøller har fartslek som et eget program.

Pyramideintervall: Etter oppvarmingen starter du med pyramideintervall, for eksempel 1-2-3-4-3-2-1 med samme pauser. Det vil si at du øker hastigheten i ett minutt, så jogger rolig eller går i ett minutt.

Deretter øker du hastigheten i to minutter, så jogger rolig eller går i to minutter osv. Tilpass pyramiden etter dagsformen og hvilket nivå du befinner deg på.

Kortintervall: Husk å varme opp her også. I og med at tredemøllen bruker litt tid på å senke/øke hastigheten, er det å «hoppe av» eller stå på kanten den beste måten å uføre kortintervall på tredemølle. Her er det mange alternativer, for eksempel 45/15, 30/30 eller 15/15.

Det vil si at du stiller inn en ganske høy hastighet, løper i 45 sekunder, også så «hopper av» i 15 sekunder osv. Dette bør gjentas en del ganger slik at du totalt holder på med kortintervalltreningen i cirka 10-15 minutter, avhengig av hvilken fysisk form du er i fra før.

Variasjon. Om du skal få best utbytte av løpingen, både innendørs og utendørs, er det lurt med variasjon. Ikke løp like lenge med samme hastighet og belastning dag ut og dag inn. En løpetur i samme tempo er vel og bra, men prøv ut noen former for intervalltrening for å skape variasjon og optimal effekt av løpingen.

Forsøk også å løpe så mykt du kan på tredemøllen, for å unngå belastningsskader. Tenk på at du løper på et egg, og forsøk å «flyte» fremover på løpebåndet uten å knuse egget.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *