Dette må du spise for å få i deg nok jern

Kosthold/ernæring, Produkter | 25. mai 2016

Jern er viktig for blant annet immunforsvaret, normal produksjon av røde blodlegemer og reduksjon av slapphet og trøtthet. Sjekk hva du må spise for å få i deg dagsbehovet av jern.

Jern er et mineral som ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Vi mennesker har mellom tre og fire gram jern i kroppen, og cirka 2/3 av dette jernet er bundet til hemoglobinet i de røde blodlegemene.

Viktig for immunforsvaret. Jern er viktig for veldig mange funksjoner i kroppen, blant annet normal produksjon av røde blodlegemer og immunforsvarets normale funksjon. Dette mineralet bidrar også til normal energiomsetning og reduksjon av slapphet og trøtthet. Dessuten bidrar jern til normal kognitiv funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen.

15 mg daglig. Helsedirektoratet anbefaler at kvinner mellom 14 og 60 år, samt gravide og ammende, får i seg 15 mg jern daglig. Menn og barn, samt kvinner over 60 år, har et noe lavere dagsbehov.

Dette må du spise. Grove kornprodukter, kjøtt, innmat, egg samt frukt og grønnsaker er gode kilder til jern. Omtrent 1/3 av jerninntaket vårt kommer fra brød og kornvarer.

Særlig kvinner, barn og ungdom risikerer å få for lite jern gjennom kosten. Hvordan kan du sørge for å få i deg nok jern daglig? Her får du et forslag:

Dette må du spise for å dekke dagsbehovet av jern (kvinner 14-60 år):

1 skive grovbrød

1 porsjon kornblanding

1 ss sesamfrø med skall

1 håndfull nøtter

1 porsjon jernberiket prim

1 dl tørkede brune bønner

100 g rosenkål

100 g spinat

100 g grønnkål

100 g asparges

Som det fremkommer av oversikten er det ikke så enkelt å få dekket til daglige behov av jern. Derfor kan tilskudd av jern være nødvendig. Jerntablettene Nycoplus Jern 27 mg kan være ett alternativ.

Dessuten er det nok til å dekke dagsbehovet av jern for voksne i multivitaminene Nycoplus Multi og for barn i Nycoplus Multi Barn. Alle disse tilskuddene fås kjøpt på apoteket.

JERNTILSKUDD: Én tablett Nycoplus Jern 27 mg er nok til å dekke ditt daglige behov av jern.

Jernmangel. Jernmangel og jernmangelanemi kan behandles med Nycoplus Ferro-Retard 100 mg tabletter eller Nycoplus Neo-Fer 9 mg/ml mikstur. Slik behandling bør følges opp med kontroll hos lege, og man må lese pakningsvedlegget nøye før bruk.

Lurer du på om du får i deg nok jern og andre vitaminer og mineraler gjennom kosten? Prøv vitaminkalkulatoren til Nycoplus her.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NB: Hovedbildet er en illustrasjon av jernrike vegetariske matvarer, ikke en målt mengde av hvor mye du skal spise daglig.

 

NO/NYP/1216/0136

2 responses to “Dette må du spise for å få i deg nok jern

 1. Hei, jeg er kvinne og 72 år!
  I hele mitt liv har jeg hatt en lav blodprosent. Mange ganger har jeg gått hjem fra blodgiversentralen pga. for lav prosent til å gi blod. Jeg har tatt jerntilskudd jevnlig, men må slutte pga at jeg får så fryktelig vondt i magen. I januar i år tok jeg mange blod- og avføringsprøver hos fastlegen min. Jeg hadde vært energiløs så lenge, hatt så vondt i magen, og gått ned flere kilo. Både legen og jeg trodde det verste. Resultat av prøven var at jeg hadde fått lavt stoffskifte, blodprosenten var gått ned og det var blod i alle 3 avføringsprøvene jeg tok. Fikk raskt time på St Olavs Hospital, og fikk tatt koloskopi og gastroskopi på samme dag. Det var ikke noe galt på prøvene (utrolig, men heldigvis). Jeg fikk tilpasset stoffskiftet etterhvert, og jeg har tatt jerntabletter hver dag i flere måneder nå. Akkurat denne nycoplus som står i denne artikkelen, og som skulle være mild mot magen. Tidligere en peiode drakk jeg rødbetjuice og Floradix også, uten at blodprosenten ble høyere. Etter at jeg startet med nycoplus jern, har blodprosenten blitt normal, men magen min klarer jeg ikke å leve med lenger. På grunn av alle smertene, har jeg tatt enda en omgang med avføringsprøver, det var blod på to av dem også, men fastlegen min mener det ikke kan være noe galt i og med at koloskopien/gastroskopien var bra. Hva skal jeg gjøre?
  Jeg tenker hele tiden at det må være noe galt. Jeg spiser sunn kost, har bakt og spist masse kornknekkebrød, og spist kornblandinger. Er veldig glad i frukt og grønnsaker, spiser kjøtt og fisk.
  I går tok jeg ikke jerntabletten min. Jeg skal prøve for å se om det er den som gir meg alt magetrøbbelet. Det er helt forferdelig altså, jeg kan ikke være sammen med folk!
  Jeg håper dere har noen tips å gi meg som kan hjelpe meg til å få en normal blodprosent, mere energi og en god mage!
  Med vennlig hilsen

  1. Hei,
   Jeg har stor forståelse for den vanskelige situasjonen du er i!
   Det høres jo ut som du gjør svært mye riktig og alt du selv kan for å få normal blodprosent.
   Dessverre har jeg ikke noen ytterligere råd jeg kan gi deg og anbefaler at du kontakter legen din eller en klinisk ernæringsfysiolog.
   Vennlig hilsen
   Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *