Dette er molybden

Vitaminer/mineraler | 13. mai 2015

Molybden er et sporstoffmineral som finnes i helkornprodukter, en del grønnsaker og nøtter, samt belgfrukter som bønner og linser. Selv om molybden ikke er så kjent blant folk flest, anses det som så viktig at det også inngår i mange multi-kosttilskudd. Les mer om molybden her.

Molybden er et mineral som kroppen trenger små mengder av; derfor kalles det et sporstoff. Som andre mineralstoffer kan ikke molybden dannes i kroppen, men må tilføres via mat og drikke.

Voksne mennesker har rundt ni milligram molybden i kroppen. Mesteparten opptas i tynntarmen og lagres i leveren, nyrene og binyrene, men molybden finnes i varierende konsentrasjoner i vev i hele kroppen.

Kilder og daglig inntak. De fleste planter som vokser over bakken er gode kilder til molybden, og de beste kildene er helkornprodukter, nøtter, belgfrukter som bønner og linser, samt noen grønnsaker som blomkål, grønne erter og spinat.

Innholdet av molybden i matvarer vil variere etter jordsmonn. Av animalske kilder finner vi molybden i innmat, egg og melkeprodukter.

RIK PÅ MOLYBDEN: Av animalske kilder til molybden finner vi melkeprodukter, egg og innmat – som lever.
RIK PÅ MOLYBDEN: Av animalske kilder til molybden finner vi melkeprodukter, egg og innmat – som lever.

På grunn av utilstrekkelige data har ikke Helsedirektoratet oppgitt anbefalt daglig inntak av molybden. Ifølge amerikanske helsemyndigheter (Dietary Reference Intakes, Institute of Medicine) er anbefalt daglig inntak av molybden for voksne 45 mikrogram.

Små barn trenger rundt halvparten, og gravide og ammende har behov for noe mer – 50 mikrogram.

Hvorfor molybden? Molybden bidrar til normal omsetning av svovelaminosyrer. Aminosyrer er en fellesbetegnelse for en gruppe kjemiske forbindelser som inneholder grunnstoffene nitrogen, karbon, hydrogen og oksygen.

Enkelte forbindelser inneholder i tillegg svovel, altså svovelaminosyrer. Aminosyrer betegnes ofte som kroppens byggeklosser, fordi de inngår som grunnleggende byggesteiner i alle proteiner.

Tilskudd av molybden. Et sunt og variert norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer i forhold til anbefalt inntak; dette gjelder også molybden.

Mangel på molybden forekommer svært sjelden. Likevel er dette sporstoffet såpass viktig for kroppen at alle Nycoplus Multi-tabletter inneholder 45 mikrogram molybden. Dette gjelder Nycoplus Multi, Nycoplus Multi uten vitamin A, D og K samt Nycoplus Multi Barn.

Alle disse tilskuddene får du kjøpt eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *