Derfor trenger du tilskudd FØR du blir gravid

Gravid/barn, Kosthold/ernæring | 17. juni 2016

I månedene før graviditet legger du grunnlaget for både din egen og barnets helse. Da er det ekstra viktig å være påpasselig med inntaket av vitaminer og mineraler – spesielt B-vitaminet folat.

Å få i seg tilstrekkelig vitaminer og mineraler er viktig hele livet, men i enkelte perioder er det ekstra viktig – som før og under graviditet. Da bør man være spesielt nøye med å ha et balansert kosthold med tilstrekkelig tilførsel av energi og alle de essensielle næringsstoffene.

Viktige vitaminer og mineraler
Helsedirektoratet trekker frem D-vitamin, folat, jern, kalsium og omega-3 som ekstra viktige næringsstoffer for gravide.

En undersøkelse utført i 2008 basert på tall fra «Den norske mor og barn-undersøkelsen» (MoBa) til Folkehelseinstituttet viste også at gravide nordmenn ikke får i seg nok av mineralet jod.

Selv om mange bruker kosttilskudd når de er gravide, kom det frem i undersøkelsen at 28 prosent likevel ikke fikk dekket behovet for jod. Hele 80 prosent av de som ikke tok tilskudd nådde ikke de nordiske anbefalingene for jod-inntak.

I undersøkelsen nevnes dette spesielt, fordi det er en generell oppfatning at nordmenn får i seg nok jod. Jod er viktig for energiomsetningen, nervesystemet, huden og skjoldbruskkjertelen. Viktigst i denne sammenheng er at jod også bidrar til barns normale vekst.

Folat
Folat, som også betegnes som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Matvarer som inneholder mye folat er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, som for eksempel appelsinjuice og grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål.

På 1990-tallet viste flere store studier at tilskudd av B-vitaminet folat/folsyre tidlig i svangerskapet beskytter mot ryggmargsbrokk og andre misdannelser i nevralrøret.

Dette er årsaken til at norske helsemyndigheter siden 1998 har anbefalt alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta folattilskudd daglig fra én måned før befruktning og frem til 12. svangerskapsuke.

– Utfordringen er at mange kvinner først starter med folsyre når de vet de er gravide. Dette er i utgangspunktet for sent, da den mest sårbare perioden er fra fire til åtte uker etter befruktning, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Nycoplus.

Resultatene fra MoBa-undersøkelsen bekrefter også dette. Der kom det frem at bare én av ti kvinner følger Helsedirektoratets anbefalinger og starter med tilskudd av folat/folsyre når de planlegger graviditet.

Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og slapphet.

Nycoplus Gravid
Nycoplus Gravid er et produkt som sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og de første tre månedene av svangerskapet.

NYCOPLUS GRAVID: Dette produktet sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og første trimester.

Dette tilskuddet inneholder Helsedirektoratets anbefalte dose på 400 mikrogram folat per dag i denne perioden. Nycoplus Gravid er utviklet i samsvar med de norske næringsstoffanbefalingene og i samråd med klinisk ernæringsfysiolog.

Nycoplus Gravid selges eksklusivt på apotek grunnet gjensidig høye krav til kvalitet og dokumentasjon i alle ledd frem til produktet er på plass i apotekhyllene.

 

Foto: Nycoplus og Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

 

2 responses to “Derfor trenger du tilskudd FØR du blir gravid

  1. Hei.
    Kjøpte idag en boks med folsyre, fra nycoplus, på apoteket. Da boksen ble åpnet ikveld, så kg til min store forskrekkelse, at boksen er omtrentlig tom! Denne lille boksen koster over 100 lappen, å så er den ikke mer enn 1/3 full!!

    Hva slags tull er dette??

    1. Hei, På enkelte av kosttilskuddene våre vil man oppleve at boksen ikke er full når man kjøper produktet. Bakgrunnen for dette er at det er krav til merking og synlighet. Alle kosttilskudd har en del lovpålagt tekst som må stå på etiketten. I tillegg er det minimumskrav til skriftstørrelsen. På enkelte produkter, spesielt der hvor tablettene er små, må vi ha en større boks enn det vi strengt tatt behøver for å ivareta disse kravene. Alle kosttilskuddene er merket med antall tabletter som er i boksen. En boks med Nycoplus Folsyre skal inneholde 100 tabletter. Dette er uavhengig av størrelsen på boksen. Håper dette var til oppklaring 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *