Derfor trenger du tilskudd FØR du blir gravid

Gravid/barn, Kosthold/ernæring | 17. juni 2016

I månedene før graviditet legger du grunnlaget for både din egen og barnets helse. Da er det ekstra viktig å være påpasselig med inntaket av vitaminer og mineraler – spesielt B-vitaminet folat.

Å få i seg tilstrekkelig vitaminer og mineraler er viktig hele livet, men i enkelte perioder er det ekstra viktig – som før og under graviditet. Da bør man være spesielt nøye med å ha et balansert kosthold med tilstrekkelig tilførsel av energi og alle de essensielle næringsstoffene.

Viktige vitaminer og mineraler
Helsedirektoratet trekker frem D-vitamin, folat, jern, kalsium og omega-3 som ekstra viktige næringsstoffer for gravide.

En undersøkelse utført i 2008 basert på tall fra «Den norske mor og barn-undersøkelsen» (MoBa) til Folkehelseinstituttet viste også at gravide nordmenn ikke får i seg nok av mineralet jod.

Selv om mange bruker kosttilskudd når de er gravide, kom det frem i undersøkelsen at 28 prosent likevel ikke fikk dekket behovet for jod. Hele 80 prosent av de som ikke tok tilskudd nådde ikke de nordiske anbefalingene for jod-inntak.

I undersøkelsen nevnes dette spesielt, fordi det er en generell oppfatning at nordmenn får i seg nok jod. Jod er viktig for energiomsetningen, nervesystemet, huden og skjoldbruskkjertelen. Viktigst i denne sammenheng er at jod også bidrar til barns normale vekst.

Folat
Folat, som også betegnes som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Matvarer som inneholder mye folat er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, som for eksempel appelsinjuice og grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål.

På 1990-tallet viste flere store studier at tilskudd av B-vitaminet folat/folsyre tidlig i svangerskapet beskytter mot ryggmargsbrokk og andre misdannelser i nevralrøret.

Dette er årsaken til at norske helsemyndigheter siden 1998 har anbefalt alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta folattilskudd daglig fra én måned før befruktning og frem til 12. svangerskapsuke.

– Utfordringen er at mange kvinner først starter med folsyre når de vet de er gravide. Dette er i utgangspunktet for sent, da den mest sårbare perioden er fra fire til åtte uker etter befruktning, sier Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Nycoplus.

Resultatene fra MoBa-undersøkelsen bekrefter også dette. Der kom det frem at bare én av ti kvinner følger Helsedirektoratets anbefalinger og starter med tilskudd av folat/folsyre når de planlegger graviditet.

Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon og å redusere trøtthet og slapphet.

Nycoplus Gravid
Nycoplus Gravid er et produkt som sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og de første tre månedene av svangerskapet.

NYCOPLUS GRAVID: Dette produktet sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler for de som planlegger svangerskap og første trimester.

Dette tilskuddet inneholder Helsedirektoratets anbefalte dose på 400 mikrogram folat per dag i denne perioden. Nycoplus Gravid er utviklet i samsvar med de norske næringsstoffanbefalingene og i samråd med klinisk ernæringsfysiolog.

Nycoplus Gravid selges eksklusivt på apotek grunnet gjensidig høye krav til kvalitet og dokumentasjon i alle ledd frem til produktet er på plass i apotekhyllene.

 

Foto: Nycoplus og Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *