Derfor trenger du kalium

Kosthold/ernæring | 23. oktober 2015

Kalium er viktig for blant annet nervesystemets normale funksjon og for å opprettholde normalt blodtrykk. Frukt og grønnsaker, samt fisk og kjøtt, er gode kilder til kalium i hverdagskosten.

Kalium er et mineral som ikke kan dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Du finner kalium i de fleste matvarer. Gjennomsnittlig vil en mann på 70 kilo ha omtrent 120 gram kalium i kroppen, og det er nyrene som regulerer mengden av dette mineralet i blodet.

Kaliumbomben nori. Bønner og soyaprodukter inneholder mye kalium; det gjør også prim og brunost. Man finner også kalium i fisk og kjøtt, samt grønnsaker og frukt – som poteter og bananer.

Den mest kaliumrike matvaren vi har, om vi ser bort fra mineralsalt, er nori (tørket tang). Ifølge Matvaretabellen inneholder nori hele 7,5 gram kalium per 100 gram spiselig matvare.

Nori kan spises frisk, tørket eller utvannet, og det benyttes ofte i matretter sammen med ris. Den mest kjente er sushiretten maki, der ris, rå eller marinert fisk og gjerne små grønnsakterninger rulles inn i et noriark.

Kalium bidrar til nervesystemets normale funksjon og normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye kalium vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 1,4 gram
  • 2-5 år: 1,8 gram
  • 6-9 år: 2,0 gram

Menn:

  • 10-13 år: 3,3 gram
  • 14 år og over: 3,5 gram

Kvinner:

  • 10-13 år: 2,9 gram
  • 14 år og over: 3,1 gram

Gravide og ammende:

  • 3,1 gram

Et sunt og variert norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer i forhold til anbefalt inntak. Dette gjelder også mineralet kalium.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *