Derfor trenger du jod

Kosthold/ernæring, Vitaminer/mineraler | 28. januar 2015

Jod er viktig for blant annet nervesystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Fisk og sjømat er gode kilder til jod i kosten.

Jod er et mineral som ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. 80 prosent av all jod i kroppen finnes i skjoldbruskkjertelen.

Viktige kilder til jod er fisk, som torsk og lyr, samt sjømat som hummer. Geitost, prim og eggeplomme inneholder også mye jod.

Viktig for skjoldbruskkjertelen
Jod er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Dette mineralet bidrar også til normal kognitiv funksjon og normal energiomsetning, samt nervesystemets normale funksjon. Jod er også med på å opprettholde normal hud.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye jod vi bør få i oss daglig:

Barn1-2 år70 mikrogram
 2-5 år90 mikrogram
 6-9 år120 mikrogram
   
Menn og kvinner10 år og oppover150 mikrogram
 Gravide175 mikrogram
 Ammende200 mikrogram

Ikke nok jod
Et sunt og variert kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer. Likevel understreker en ny rapport fra Nasjonalt Råd for ernæring at gravide norske kvinner ikke får dekket sitt daglige behov for jod.

Den norske mor og barn-undersøkelsen til Folkehelseintistuttet viste at blant kvinner som ikke fikk jod fra tilskudd, var det kun 30 % som nådde opp i anbefalt jod inntak.

Trenger du tilskudd?
For å være sikker på at du får i deg ditt anbefalte daglig behov for jod, kan kosttilskudd være et godt alternativ – for eksempel Nycoplus Multi 200.

Den inneholder hele 13 vitaminer og 9 mineraler, inkludert jod. Nycoplus Gravid passer for deg som planlegger svangerskap eller er gravid allerede. Dette produktet sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler.

Begge disse finnes eksklusivt på apoteket.

 

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *