Derfor trenger du jern

Kosthold/ernæring | 4. februar 2015

Jern er viktig for veldig mange funksjoner i kroppen, blant annet normal produksjon av røde blodlegemer, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Jern er et mineral som ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Grove kornprodukter, kjøtt, innmat, egg samt frukt og grønnsaker er gode kilder til jern. Vi får omtrent 1/3 av jerninntaket vårt fra brød og kornvarer.

Vi mennesker har mellom tre og fire gram jern i kroppen, og cirka 2/3 av dette jernet er bundet til hemoglobinet i de røde blodlegemene.

Hvorfor jern? Jern har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen. Det bidrar til normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin, samt normal transport av oksygen i kroppen.

Jern bidrar også til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning, immunforsvarets normale funksjon og reduksjon av slapphet og trøtthet.

Fried pork liver with tomatoes and fennel
JERNRIK: Lever er en utmerket kilde til jern.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye jern vi bør få i oss daglig:

  • 1-5 år: 8 mg
  • 6-9 år: 9 mg

Menn:

  • 10-17 år: 11 mg
  • 18 år og over: 9 mg

Kvinner:

  • 10-13 år: 11 mg
  • 14-60 år: 15 mg
  • 61 år og over: 9 mg

Gravide og ammende: 15 mg

Et sunt og variert kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer. Det gjelder i de fleste tilfeller også jern.

Likevel er jernmangel fortsatt en av konsekvensene av nordmenns mangelfulle sammensetning av kostholdet, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet (2013). Særlig kvinner, barn og ungdom risikerer å få for lite jern gjennom kosten.

Trenger du tilskudd? For å sikre ditt anbefalte daglige inntaket av jern, kan Nycoplus Jern 27 mg tabletter være et alternativ. I tillegg er det jern i Nycoplus Multi og Nycoplus Multi Barn.

Jernmangel kan behandles med Nycoplus Ferro-Retard 100 mg tabletter eller Nycoplus Neo-Fer 9 mg/ml mikstur . Slik behandling bør følges opp med kontroll hos lege, og man må leses pakningsvedlegget nøye før bruk.

Alle disse produktene finnes på apotek.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *