Derfor trenger du E-vitamin

Vitaminer/mineraler | 5. november 2014

E-vitamin, som du blant annet finner i solsikkeolje og -frø, bidrar først og fremst til å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Hva betyr egentlig det? Vi gir deg forklaringen.

E-vitamin er en samlebetegnelse på en gruppe fettløselige tokoferoler og tokotrienoler. De viktigste naturlige kildene til E-vitamin er planteoljer, margarin, fisk og tran, samt mandler og nøtter.

E-vitamin er viktig for flere funksjoner i kroppen, men den viktigste er å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Du vet kanskje ikke hva det betyr? Vi skal forsøke å gi deg forklaringen.

Hva er oksidativt stress? Når kroppen vår forbrenner maten ved hjelp av oksygen, eller immunforsvaret vårt bekjemper mikroorganismer, dannes reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler.

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot reaktive oksygenforbindelser. Kroppen produserer en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter. De forhindrer og uskadeliggjør et overskudd av reaktive oksygenforbindelser i kroppen.

Om det oppstår en økt produksjon av reaktive oksygenforbindelser, kan det føre til at kroppens antioksidantforsvar ikke fungerer skikkelig.

Dersom det blir en vedvarende ubalanse mellom mengden antioksidanter og reaktive oksygenforbindelser i kroppen, sier vi at den blir utsatt for oksidativt stress.

Vi skjønner godt du synes det var litt komplisert, men kort sagt kan oksidativt stress sammenliknes med det som skjer når fett harskner eller en spiker ruster.

Trening, feil kosthold, røyking, solstråling, miljøgifter/tungmetaller og stress er faktorer som fører til en økning i dannelsen av reaktive oksygenforbindelser.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye E-vitamin vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 4 alfa-TE
  • 2-5 år: 5 alfa-TE
  • 6-9 år: 6 alfa-TE

 Menn:

  • 10-13 år: 8 alfa-TE
  • 14 år og over: 10 alfa-TE

Kvinner:

  • 10-13 år: 7 alfa-TE
  • 14 år og over: 8 alfa-TE

Gravide: 10 alfa-TE

Ammende: 11 alfa-TE

Mengdeangivelse: alfa-TE = tokoferolekvivalenter; 1 alfa-TE = 1 mg RRR-alfa-tokoferol.

VED E-VITAMINMANGEL: Nycoplus E-vitamin 350 mg kapsler er et reseptfritt legemiddel for deg som har mangel på E-vitamin. Husk å lese pakningsvedlegget nøye før bruk.

Om du ikke får i deg så mye oljer, margarin, nøtter eller mandler, kan tilskudd av E-vitamin være et alternativ for å dekke anbefalt daglig behov.

Nycoplus har E-vitamintilskudd i form av kapsler, eller som en del av multivitaminer, men også E-vitamin i omega-3- og tran-produkter. Disse kosttilskuddene finner du på apoteket.

Foto: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *