Derfor trenger du D-vitamin

Vitaminer/mineraler | 7. mai 2014

D-vitamin er viktig gjennom hele livet, både når du er spedbarn og når du er gammel. Fet fisk er den viktigste kilden til D-vitamin i den norske hverdagskosten.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, og vedlikehold av normale muskelfunksjoner. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Foto: Colourbox

Makrell, ørret, laks og sild, samt fiskerogn og fiskelever, inneholder rikelig med D-vitamin. I Norge er margarin, smør og noen melketyper tilsatt D-vitamin. For eksempel gir tre glass ekstra lettmelk (1 glass = 1,5 dl) deg en firedel av D-vitaminet du trenger per dag.

Kroppen lager også selv D-vitamin når du er ute i solen; dette gjelder først og fremst sommersolen. Personer med mørk hudfarge trenger mer sollys for å produsere D-vitamin i huden.

Anbefalinger. D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen hvis vi får mer enn vi trenger. Helsedirektoratet anbefaler følgende daglig inntak av D-vitamin:

Barn:
Under 6 måneder: Fullamming anbefales, og i tillegg et tilskudd av 10 mcg D-vitamin fra barnet er cirka fire uker.
6 måneder til 9 år: 10 mcg.

Voksne menn og kvinner:
10-75 år: 10 mcg.
Over 75 år: 20 mcg.

Gravide og ammende:
Gravide: 10 mcg.
Ammende: 10 mcg.

10 mcg = 400 IE D-vitamin.

Et sunt, gjennomsnittlig norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til anbefalt inntak. Det gjelder naturligvis også D-vitamin.

Om kostholdet ditt ikke dekker det anbefalte inntaket av D-vitamin, finnes det andre muligheter i form av kosttilskudd.

Tran er det mest kjente og mest brukte tilskuddet nordmenn bruker for å få i seg D-vitamin, som for eksempel Apotekets tran fra Nycoplus.

Test deg selv. Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg eller 20 mcg . Nycoplus har også D-vitamindråper til barn.

Helsedirektoratet anbefaler å gi D-vitamindråper til barn som ikke får tran. Alle disse produktene finner du på apoteket.

Er du usikker på om du får i deg nok D-vitamin, kan du teste deg selv på Melk.nos D-vitaminkalkulator

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *