Derfor trenger du B3-vitamin

Vitaminer/mineraler | 2. mars 2016

B3-vitamin (niacin) er viktig for blant annet huden, nervesystemet og kroppens energiomsetning. Kjøtt og grove kornprodukter inneholder mye av dette vitaminet.

B3-vitamin er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene, og blir også kalt niacin eller nikotinsyre. Dette vitaminet er viktig for mange funksjoner i kroppen.

B3 bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon. Dessuten er dette vitaminet viktig for å opprettholde normale slimhinner og normal hud, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Kjøtt og grove kornprodukter. I hverdagskosten er både grove kornprodukter og kjøtt, særlig innmat, viktige kilder til B3-vitamin. Meieriprodukter, egg og belgfrukter inneholder også en del B3-vitamin.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye B3-vitamin vi bør få i oss daglig:

Barn:

1-2 år: 7 NE

2-5 år: 9 NE

6-9 år: 12 NE

Menn:

10-13 år: 15 NE

14-30 år: 19 NE

31-60 år: 18 NE

61-74 år: 16 NE

75 år og over: 15 NE

Kvinner:

10-13 år: 14 NE

14-17 år: 16 NE

18-30 år: 15 NE

31-60 år: 14 NE

61 år og over: 13 NE

Gravide: 17 NE

Ammende: 20 NE

1 niacinekvivalent (NE) = 1 mg niacin = 60 mg tryptofan.

TILSKUDD: Nycoplus B-kompleks tabletter inneholder alle de åtte B-vitaminene, inkludert B3.

Tilskudd av B3-vitamin. Et sunt og variert norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer i forhold til anbefalt inntak; det gjelder også B3-vitamin. Det er også sjelden man ser mangel på B3 her i landet, men det kan likevel forekomme hos alkoholikere, samt ved underernæring og svært proteinfattig kost.

Er du usikker på om du får i deg Helsedirektoratets anbefalte dagsinntak av B3 og andre B-vitaminer, har Nycoplus flere B-vitamintilskudd til ulike behov – blant annet B-kompleks tabletter. Disse finner du eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *