Derfor trenger du A-vitamin

Vitaminer/mineraler | 15. oktober 2014

A-vitamin er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet normal omsetning av jern og opprettholdelse av normal hud og normalt syn. A-vitamin finner du blant annet i fet fisk og grønnsaker.

A-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i leveren, og et friskt menneske kan ha lagre som varer i mange år.

I maten finner vi to hovedformer av A-vitamin: retinol og karotenoider. Retinol finnes bare i fettholdige matvarer fra dyreriket, blant annet tran, lever, helmelk, ost, fet fisk, smør og margarin.

Karotenoider er stoffer som omdannes til retinol i kroppen ved behov og kalles ofte provitamin A. Disse finner vi i grønnsaker som gulrot, søtpotet, nype, brokkoli og spinat.

Betakaroten er et eksempel på et karotenoid.

 

Viktig for hud og hår. A-vitamin bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon, samt å opprettholde normale slimhinner.

I tillegg er A-vitamin også viktig for å opprettholde normal hud og normalt syn, og det bidrar til kroppens normale omsetning av jern.

Helsedirektoratets anbefalinger for hvor mye A-vitamin vi bør få i oss daglig:

  • 1-2 år: 300 RAE
  • 2-5 år: 350 RAE
  • 6-9 år: 400 RAE

Menn:

  • 10-13 år: 600 RAE
  • 14 år og over: 900 RAE

Kvinner:

  • 10-13 år: 600 RAE
  • 14 år og over: 700 RAE
  • Gravide: 800 RAE
  • Ammende: 1100 RAE

RAE (Retinol aktivitets-ekvivalenter); 1 RAE = 1 μg retinol = 12 μg β-karoten

Tilskudd av A-vitamin. Et sunt norsk kosthold med fisk, lever og grønne grønnsaker dekker dagsbehovet for A-vitamin for de aller fleste. Men om du ikke er så glad i de nevnte matvarene, kan tilskudd av A-vitamin være et alternativ for å dekke anbefalt daglig behov.

Å innta flytende tran eller omega-3-kapsler er to gode måter å få i seg A-vitamin på. 

Multivitaminer inneholder også A-vitamin. Alle disse kosttilskuddene finner du på apoteket.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *