Derfor er søvn viktig for helsen

Diverse | 3. april 2015

Mange opplever at de føler seg trøtte og uopplagte i hverdagen, og årsaken kan være for lite og for dårlig søvn. Søvn er nemlig svært viktig for helsen. Her får du noen nyttige søvn-råd.

Noen elsker å sove, mens andre synes det er bortkastet tid; noen sover godt, mens andre har søvnproblemer. Søvn er så viktig for oss at det uansett må tas på alvor. Søvn er faktisk en forutsetning for at kroppen skal kunne fungere som den skal.

Kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder nemlig seg selv mens vi sover.

Hva skjer når vi sover? Når vi sover styrker vi immunforsvaret, samt øker produksjonen av veksthormoner og hormonet leptin som regulerer metthetsfølelsen. Er du mye fysisk aktiv, er det ekstra viktig med nok og god søvn for at kroppen skal restituere seg mellom treningsøktene.

Fornying av kroppens celler foregår nemlig hovedsakelig om natten.

Hvor mye søvn? Hvor mye søvn vi trenger er individuelt, men en tommelfingerregel er at voksne har behov for mellom 7 og 8 timer søvn. Spedbarn kan sover opptil 15-16 timer i døgnet, mens barn og ungdom trenger cirka 9-10 timer søvn – avhengig av alder.

IKKE JOBB I SENGEN: Ett av rådene fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer er å bruke soverommet til å sove i - ikke til å jobbe.
IKKE JOBB I SENGEN: Ett av rådene fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer er å bruke soverommet til å sove i – ikke til å jobbe.

Hvis vi ser på befolkningen totalt sett, ligger gjennomsnittlig søvnlengde på rundt 7-7,5 timer, og de aller fleste sover mellom 6 og 9 timer.

Lite søvn. Det er gjort mange undersøkelser i både inn- og utland på hyppigheten av søvnlidelser, og de fleste eksperter på søvn angir at 10 til 15 prosent av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Om ikke man får nok og god søvn, kan man på kort sikt bli lettere irritert og følelsesmessig mer ustabil, og det er vanskeligere å holde konsentrasjonen oppe.

På lang sikt kan lite og dårlig søvn føre til utmattelse, kronisk hukommelsestap, overvekt, atferdsvansker og emosjonelle problemer, samt at man blir mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer.

Dårlig søvn. Selv om antall timer søvn har en viss betydning, er det like viktig å sove godt. Mange har sikkert opplevd å ha ligget i sengen i tilstrekkelig antall timer, men søvnen har vært så forstyrret og ustabil at man likevel føler seg trøtt og uopplagt om morgenen.

Søvn kan deles inn i fem faser med ulik søvndybde. Den grunnere delen av søvnen kalles REM-søvnen (Rapid Eye Movement), mens den dypeste søvnen kalles slow-wave eller non-REM-søvn, og i denne fasen er både blodtrykk, forbrenning og pust nedsatt.

Det er den dype søvnen som gir størst restitusjon. Merk at mengden av dyp søvn øker med tiden man er våken. Derfor er det viktig å ha en aktiv og våken dag for å få en god nattesøvn.

Ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer finnes det noen tydelige tegn på at du sover for lite:

 • Du er i dårlig humør.
 • Du har vanskelig for å sovne om kvelden.
 • Du synes det er vanskelig å stå opp til de tidspunktene du ønsker.
 • Du føler deg veldig sliten og uopplagt om morgenen.
 • Du sovner utover dagen, i situasjoner hvor du ikke skal sove.

Noen benytter ettermiddagen til en «strekk» på sofaen, men det er viktig at dette ikke varer lenger enn i 30 minutter. Om man sover lenger enn dette risikerer man å gå inn i dyp søvn, og det reduserer søvntrykket neste natt.

Årsaker til dårlig søvn. Det finnes mange årsaker til dårlig søvn, som ulike sykdommer som for eksempel søvn-apné og stress, bivirkninger av medisiner eller generelt stress, depresjon eller bekymringer.

En av de viktigste forutsetningene for å kunne sovne er faktisk at man ikke har for stor aktivitet i hjernen. Dersom man sliter med å sovne skyldes det i mange tilfeller tyngende tanker.

I noen tilfeller kan det også være hensiktsmessig å ta en blodprøve for å sjekke blodsukker, stoffskifte, blodprosent og jern i samråd med fastlegen.

Åtte råd for god søvnhygiene:

 1. Stå opp til omtrent samme tid, også i helgene.
 2. Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må stå opp om natten.
 3. Unngå koffeinholdige drikker som kaffe, te og brus etter klokken 17.
 4. Unngå å være sulten eller spise et tungt måltid rett før sengetid.
 5. Ikke se på klokken om du våkner om natten.
 6. Hvis du har problemer og utfordringer i livet ditt, ta tak i dem på andre tider av døgnet – ikke ta dem med til sengs!
 7. Bruk soverommet til å sove i – ikke til å jobbe i eller å se på tv.
 8. Sørg for at soverommet er mørkt, rolig og med moderat temperatur.

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *