Derfor bør du ta knebøy

Uncategorized | 17. oktober 2016

Knebøy er en utmerket basisøvelse for å styrke muskulaturen i både lår, sete og rygg, samt å fremme balanse og mobilitet.

Knebøy (squats) kalles ofte for kongen av alle styrkeøvelser, og derfor bør den inngå som en basisøvelse i ethvert styrkeprogram. Er du ukjent med denne øvelsen, er det enklest å forklare med å sette seg ned på huk – slik vi gjorde titt og ofte da vi var barn.

Hvorfor er knebøy bra? Om du forsøker å gå ned i vekt, er det mest effektive å utføre øvelser som involvere store muskelgrupper. Få gjør dette bedre enn knebøy.

Denne øvelsen aktiviserer både lårmusklene og setemusklene. I tillegg benytter du holdningsmusklene i rygg og mage. Mange mener også at dette er den beste øvelsen for å få en såkalt «sprettrumpe».

Knebøy er også bra for din funksjonelle styrke. Det vil si at øvelsen fremmer både balanse og mobilitet, samt styrker kjernemuskulaturen og støttemuskulaturen. Det vil si at alle krafttak i hverdagen blir enklere og det er mindre risiko for skader.

Hvordan utføre knebøy? Du kan altså utføre denne øvelsen kun med egen kroppsvekt, og det er en smart måte å starte på. Etter hvert kan du prøve deg frem med en lett vektstang på ryggen eller manualer i hendene når du tar knebøy.

De fleste som har trent en stund benytter vektstangen. Mange mener at det også er enklere å være i balanse når man holder i en stang kontra manualer.

Start med føttene litt bredere enn skulderbredde. Legg vektstangen på nedre del av nakken, hold blikket fremover, trekk skuldrene tilbake og brystet opp og frem.

Trekk pusten og stram magemusklene. Bøy i knærne og senk setet rolig bak og ned – omtrent til 90 grader. Hold en naturlig svai i ryggen. Reis deg opp igjen ved å presse fra fothælene mot gulvet, og strekk forsiktig ut i knær og hofter.

Det er svært viktig at du utfører knebøy korrekt, ellers innebærer feiltrening en risiko for skader. Om du trener på et treningssenter, kan du få en personlig trener (PT) til å sjekke hvordan du gjør øvelsen. Han eller hun kan bidra til nyttige korrigeringer i teknikken.

Her er Olympiatoppens informasjonsvideo om hvordan man utfører knebøy korrekt.

MED ELLER UTEN VEKTER: Knebøy kan tas med eller uten vekter på ryggen. Det kan være enklere å holde balansen om du har en vektstang å holde i.

Hvorfor styrketrening? Det finnes mange myter rundt kvinner og styrketrening, og det er fortsatt mange kvinner som vegrer seg for å bevege seg inn i denne verdenen.

Det er ikke slik at kvinner blir maskuline eller får store og bulkete muskler når de trener styrke. Styrketrening har positiv innvirkning på knoklene, leddene og musklene, samt hjerte og lunger – også for kvinner.

Som all annen fysisk aktivitet gir styrketrening deg både mer overskudd i hverdagen og flere helsefordeler.

Styrketrening endrer kroppssammensetningen (øker muskelmassen); du forbrenner kalorier når du trener, og du forbrenner flere kalorier når du hviler.

Styrketrening kan også være gunstig for fordøyelsen, balansen, nattesøvnen og selvtilliten, og det har en positiv effekt på for eksempel løping, sykling og langrenn.

Lykke til med knebøy-treningen!

Kilder: Treningstips.org og Health.com.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *