Kvinne som ammer

Derfor anbefales D-vitamin til spedbarn

Gravid/barn | 20. mai 2015

Morsmelk inneholder viktige næringsstoffer som er nødvendige for en sunn utvikling av spedbarn, men den dekker ikke behovet for D-vitamin. Derfor trenger spedbarn tilførsel av dette viktige vitaminet gjennom tran eller D-vitamindråper.

Morsmelken inneholder både fett, proteiner, melkesukker og andre karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Alle disse næringsstoffene har viktige funksjoner i kroppen, og er nødvendige for en sunn utvikling av spedbarn.

Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn får morsmelk som eneste næring de første seks levemånedene, og at ammingen opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

Ikke nok D-vitamin
Selv om morsmelk anbefales som eneste næring de første seks levemånedene, dekker ikke morsmelken spedbarnets behov for D-vitamin. Dette er uavhengig av mors inntak av D-vitamin. Derfor anbefaler norske helsemyndigheter tilførsel av dette viktige vitaminet gjennom tran eller D-vitamindråper fra fire ukers alder.

Dersom spedbarnet får morsmelkerstatning, kan mengden D-vitamintilskudd reduseres. Morsmelkerstatning gir cirka 1 μg D-vitamin per 100 ml ferdig utblandet morsmelkerstatning. Avhengig av hvor mye morsmelkerstatning barnet får, kan mengden D-vitamintilskudd reduseres. Dersom barnet for eksempel får fem desiliter morsmelkerstatning i døgnet, kan mengden tilskudd halveres.

Hvorfor D-vitamin?
D-vitamin er viktig for en rekke funksjoner i kroppen. Dette vitaminet bidrar til oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, og vedlikehold av normale muskelfunksjoner.

D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium. Kroppen lager også selv D-vitamin når man er ute i solen, men dette gjelder først og fremst i sommermånedene. Personer med mørk hudfarge trenger mer sollys for å produsere D-vitamin i huden.

En flaske med Apotekets Tran
TRAN: I Norge er det lang tradisjon for å anbefale bruk av tran som D-vitamintilskudd til spedbarn.

Tilskudd av D-vitamin er også spesielt viktig for brysternærte barn som får lite sollys.

Ved mangel på D-vitamin får man en mangelfull mineralisering av benvev. Hos barn vil alvorlig mangel føre til deformasjon av skjelettet (rakitt). Flere studier har vist at morsmelk ikke inneholder nok D-vitamin til å forhindre rakitt i fravær av eksponering for sollys.

Tran
I Norge er det lang tradisjon for å anbefale bruk av tran som D-vitamintilskudd til spedbarn. Dette fordi tran også inneholder viktige omega-3 fettsyrer, som har gunstig effekt på hjertet, synet og utviklingen av hjernen.

Tran kan introduseres gradvis, og mengden økes gradvis fra 2,5 ml per dag ved fire ukers alder til 5 ml i løpet av de første seks månedene. Tilvenning til og bruk av tran fra spedbarnsalder av vil legge grunnlag for en god kostvane som vil sikre en helsemessig gunstig tilførsel av D-vitamin og omega-3-fettsyrer, ikke bare i spedbarnsperioden, men trolig også senere i barneårene og i voksen alder.

Aktuelle tranprodukter kan være Nycoplus Apotekets Tran mild eller Nycoplus Apotekets Tran med sitronsmak.

D-vitamindråper
Spedbarn kan også få tilført D-vitamin gjennom D-vitamindråper, som Nycoplus D-vitamindråper.

Dråpene dryppes direkte i barnets munn eller blandes i mat eller drikke. Anbefalt døgndose av D-vitamin bør ikke overskrides. Derfor skal man ikke innta både tran og D-vitamindråper, om ikke helsepersonell anbefaler annet.

Hvis D-vitamindråper foretrekkes som tilskudd av D-vitamin til spedbarnet, bør mødre som ammer være nøye med å få i seg nok omega-3. Omega-3 finnes i fet fisk. Mor kan også sikre sitt daglige inntak av omega-3 gjennom tilskudd, som Nycoplus Mamma.

 

Alle Nycoplus-produktene som omtales fås kjøpt eksklusivt på apoteket.

 

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

One response to “Derfor anbefales D-vitamin til spedbarn

  1. Om man ikke ønsker å benytte seg av fiskeolje for å få DHA igjennom Omega 3, er vegetariske alternativer fra tang en måte å få disse næringsstoffene på. Dette selger de fleste apotek til en ganske stiv penge, da det er et ganske nytt produkt på det norske markedet.
    Alternativt kan man kjøpe Vegetarisk Omega 3 med DHA fra nettsider som Iherb, til en mye billigere penge. Legger ved et par linker.
    Dermed kan man dekke det friske barnets vitamintilskuddsbehov som vegetarianer/veganer ved å selv ta Omega 3 med DHA fra alger og ved å ta tilskudd av vitamin B12 om man ammer, og ved å gi D-vitamin dråper, i stedet for tran. Når barnet ikke lenger ammer, må det få B12 tilskudd og omega 3 igjennom kosten.

    https://www.vitusapotek.no/vegetabilsk-omega-3-fra-alger-30-kapsler-30-stk/p/950196?source=googleps&gclid=Cj0KCQiAhrbTBRCFARIsACY7MW3y5zfRSwmQKTM2FYarfTp-gNmv3OBqATLwDqhHjxz6EdSmofexbzIaAnD6EALw_wcB

    https://no.iherb.com/search?kw=vegan+omega+3+dha

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *