De beste sykkel-områdene for barnefamilien

Uncategorized | 2. juli 2014

Sykkel er blitt stadig mer populært de siste årene. Ikke bare for trening og konkurranser, men også hverdags- og tursykling i det daglige. Her er de beste områdene å sykle med barn i Norge. 

Vi i Vitamineksperten.no tok en prat med sykkelentusiast Øyvind Wold, som har over tyve års turerfaring med sykling i alle fylker i landet. Han har nylig har gitt ut nye utgaver av turbøkene «På sykkel i Oslo» og «På sykkel i fjellet».

– Det er mange områder som egner seg for familiesykling her til lands. I utgangspunktet ser en barnefamilie gjerne etter tre ting; relativt korte turer, lite motbakker og lite biltrafikk. Om man i tillegg også har noen fine turmål, er det meste i boks. Aktuelle turmål kan være en seter med dyreliv, en lekeplass, en sandstrand eller et trivelig serveringssted, forteller Øyvind Wold.

– Mange tenker nok at de letteste turene er nede ved kysten, men min erfaring er at det overraskende mange og lette sykkelmuligheter på fjellet også. Det er ikke lett å plukke ut bare fem sykkeltips, men her et utvalg man bør se nærmere på.

Her er sykkelekspertens beste tips til turer med barn:

Oslomarka

Oslomarka omgir store deler av byen og har et stort antall kilometer fine grusveier. Det er ikke til å komme fra at det mange steder er forholdsvis kupert, men det finnes også ganske snille partier. Følgende ganske korte turer kan være aktuelle for barn fra 8 – 10 års alder.

Sykkel - På sykkel i Oslo cover

Fossum – Sæteren gård, Bærumsmarka (ca 10 km t/r)

Lettkupert og artig trase langs gamle Ankervei vestover, gjennom kulturlandskap og små skogholt, Sæteren gård (Barnas turlag) har servering, og uteområde med rasteplasser, natursti, stor gapahuk, klatrepark, mm.

Maridalsvannet rundt (ca 10 km)

En frodig og fredelig rundtur som viser hvor kort vei det er mellom by og land i Oslo. Flere flotte utsiktspunkter over Maridalsvannet fra veien på østsiden. Noen kuperte partier underveis, viktig at barnesyklene har gir.

Østmarka på langs (11 km)

Fra Ellingsrudåsen T-banestasjon i nord går det fin turvei inn til Mariholtet og videre sørover til Skullerud T-banestasjon. Underveis er det hele tre serveringssteder; Mariholtet, Rustadsaga og Skullerudstua. Flere fine rasteplasser på østsiden av Nøklevann.

Sykkel - miljøbilde 3

 

Vestfoldkysten


Nasjonalsykkelrute nummer 1, Kystruta, er ekstra attraktiv gjennom Vestfold. Her er det stort sett veldig lettsyklet på separat sykkelvei, eller bilfrie turveier. Turen fra Horten til Tønsberg går til dels helt nede ved sjøen og kan lett gjennomføres på en dag.

Høydepunkter underveis er kulturminnene i Borreskogen, koselige Åsgårdstrand og de mange fine strendene nord for Tønsberg. Ta med håndkle og solkrem!

Sykkel - miljøbilde 1

Sjusjøen

Langrenns-destinasjonen Sjusjøen er i ferd med å bli kjent også som sykkelsted. Her oppe i åtte hundre meters høyde er det mange fine, og ikke minst lette, turmuligheter innover.

Øyerfjellet eller mot Åstdalen. Flere rundturer er skiltet.

Sjusjøen rundt (8 km) er en artig tur for de minste, de litt større kan sykle innover viddene og langs myrene mot Kroksjøen, Akksjøen eller Reinsvatnet. Fra Nevelvatn kan man gå den lette turen opp på Nevelfjell (1089 moh) med storslagen utsikt over en rekke fjellområder og topper.

Gålå

Rundt Gålå på vestsiden av Gudbrandsdalen er det en rekke fine grusveier i åpent og lett seterlandskap. Flere steder god utsikt mot Rondane og Jotunheimen. Fra Gålå hotell er de letteste turmulighetene å sykle sørover langs Peer Gynt-veien mot Toftesetra (7 km) eller Fagerhøi.

Ønsker man ekstra lite biltrafikk kan man ta av sørover fra Ravdalstjønna, forbi Jetningen mot Triltåsen, så nordover og hjem via Wadahl hotell (12 km).

Gålåvatnet rundt (18 km) er også en fin runde, med fin badeplass i sørenden av vannet. Men husk at man får en drøy kilometer med merkbar motbakke tilbake til Gålå hotell.

Sykkel - På sykkel i fjellet coverRøros


Røros er en underkjent sykkeldestinasjon med mulighet for flere vakre turer i åpent fjellterreng rett i nærheten. En veldig barnevennlig tur er å ta Dalvegen rett østover fra sentrum, mot Mølmannsdalen gård (7 km). Her kan man eventuelt fortsette videre østover langs Håelva på helt bilfri vei.

Litt større barn kan ha glede av å prøve topptur opp på Rådlausfjellet (902 moh.) Da starter man fra Steffabrua, noen kilometer øst for Røros langs Fv.31. Turen opp går på grusvei, etter hvert kjerrevei, og er ikke spesielt krevende. Flott utsikt fra toppen, der man kan fortsette videre på kjerrevei nedover og komme tilbake til utgangspunktet.

For barn som er vant med litt biltrafikk, er det mulig å sykle til nordenden av den enorme innsjøen Femunden (32 km), på nesten helt flat grusvei. Et alternativ er å ta med sykkelen på morgenbussen fra Røros til Femunden, og sykle hjem igjen.

Alle foto: Øyvind Wold.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *