Kålrabistappe i en kjele

C-vitaminrik kålrotstappe til pinnekjøttet

Uncategorized | 16. desember 2016

Kålrotstappe, også kalt «kålrabistappe», er et tradisjonsrikt tilbehør til julens pinnekjøtt – god på smak og stappfull av C-vitamin. Her får du oppskriften.

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt, og en kålrotstappe er et selvsagt og tradisjonsrikt tilbehør til pinnekjøttet. Kålrabistappe kan også benyttes i matlagingen utenom julehøytiden, og smaker utmerket til annet stekt og røkt kjøtt – både sommer og vinter.

Rik på C-vitamin. Kålrot er en allsidige rotgrønnsak som gir maten en herlig sødme. Kålroten blir ofte kalt for «Nordens appelsin» som følge av dens høye innhold av C-vitamin. Før i tiden var kålroten en av de få kildene til C-vitamin gjennom vinteren.

C-vitamin har positiv innvirkning på svært mange funksjoner i kroppen, blant annet immunforsvaret, nervesystemet og kroppens opptak av jern. Dessuten bidrar C-vitamin til et sunt bindevev, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Kålrot inneholder også en del mangan og kalium, samt B-vitaminet folat.

Kålrot på en tallerken
RIK PÅ C-VITAMIN: I en kålrotstappe er hovedingrediensen naturligvis kålrot, og den er svært rik på C-vitamin.

Slik lager du kålrotstappe

Dette trenger du til fire porsjoner:

1½ kg kålrot

2 dl kremfløte

2 ss smør

smak til med salt og pepper

¼ ts malt muskat

litt av kokevannet

(Om du erstatter noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter, blir stappen mildere på smak.)

Slik gjør du:

Vask og skrell kålroten (eventuelt gulroten/poteten), og skjær disse i terninger.

Kok grønnsaksterningene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det.

Mos terningene og ha i fløte, litt av kokevannet og smør, og smak til med salt, pepper og muskat.

Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0133.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *