C-vitaminrik 17. mai-kake

Uncategorized | 11. mai 2015

17. mai er like rundt hjørnet, og tradisjonen tro feires dagen med et velfylt kakebord. Her får du oppskriften på en herlig pavlova med frukt og bær – ypperlig å servere på nasjonaldagen og full av C-vitamin.

Pavlova er en herlig, luftig marengskake, oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Denne kaken er en sommerfavoritt for mange, og den passer ypperlig å servere til gjestene på 17. mai.

Full av frukt og bær

En pavlova er rask og enkel å lage. Fyll den gjerne med kiwibiter, blåbær, bringebær og jordbær eller annen frukt, eller bær etter eget ønske. Dette gir kroppen din viktige næringsstoffer, og bidrar til «fem om dagen». Helsedirektoratet anbefaler nemlig at vi spiser minst fem porsjoner, tilsvarende minst 500 gram, frukt, grønnsaker og bær hver dag.

Halvparten bør være grønnsaker, og halvparten frukt og bær.

Frukt = C-vitaminer

Generelt inneholder frukt mye C-vitamin, selv om C-vitamininnholdet varierer mellom de ulike fruktene. C-vitamin bidrar til normal psykologisk funksjon og normal energiomsetning, samt nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon.

Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og reduserer slapphet og trøtthet. Frukt er generelt sett også en god kilde til betakaroten. Noe forenklet kan vi si at betakaroten kan omdannes til A-vitamin i kroppen ved behov.

Frukt inneholder i tillegg mye kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

I frukt finner du også en del av B-vitaminet folat, A-vitamin og mineralet kalium.

Her er oppskriften på pavlova med frukt og bær:

Dette trenger du:

  • 6 stk eggehvite
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 4 dl sukker
  • 1 ts maisstivelse (maizena)
  • 1 ts vaniljesukker

Fyll:

  • 2 dl moste, frosne jordbær
  • frukt og bær etter ønske

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 250°C. Stivpisk eggehvitene, tilsett sukker og vaniljesukker, maisstivelse og eddik, litt etter litt. Massen skal være så stiv at du kan lage et mønster som ikke flyter utover.

Tegn en sirkel på 25 cm i diameter på et bakepapir og legg den på et stekebrett. Fyll sirkelen med eggehvitemassen.

Senk temperaturen til 100°C og stek marengsbunnen i cirka en time på nederste rille. Avkjøl bunnen på rist. Den er nå sprø utenpå og myk inni.

Flytt den over på et fat og bre utover mosen av jordbær. Fordel oppskåret frukt og bær og evt. iskuler over og server umiddelbart.

Marengsbunnen kan lages et par dager i forveien. La den da ligge på rist med et kjøkkenhåndkle over, i romtemperatur.

Bilde og oppskrift er hentet fra frukt.no

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *