C-vitamin er viktig for immunforsvaret

Kosthold/ernæring, Produkter, Vitaminer/mineraler | 4. januar 2017

C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, og er spesielt viktig for immunforsvaret.

C-vitamin, også kalt askorbinsyre, er et vannløselig vitamin. Dette vitaminet dannes ikke i kroppen og må dermed tilføres via mat og drikke.

Kilder til C-vitamin. Våre viktigste kilder til C-vitamin i hverdagskosten er frukt, bær og grønnsaker, som kiwi, appelsin, solbær, jordbær, paprika, kålrot, spinat og grønnkål.

Dette er en av årsakene til årsakene til at Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag – de såkalte «5 om dagen». Omtrent halvparten bør være grønnsaker og halvparten frukt og bær.

Hvorfor C-vitamin? C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, og er spesielt viktig for immunforsvaret.

C-vitamin bidrar også til et sunt bindevev. Dette vitaminet er nemlig med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein. Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer.

Det støtter og beskytter blodkar, ledd, ben og organer, samtidig som det utgjør en betydelig del av hud, sener, brusk, tenner, ben og blodårevegger. Dannelsen av nytt kollagen har dessuten stor betydning for heling av sår og benbrudd.

C-vitamin bidrar dessuten til normal energiomsetning, nervesystemet normale funksjon og normal psykologisk funksjon, samt øker opptaket av jern i kroppen og bidrar til å redusere trøtthet og slapphet.

Anbefalinger. Helsedirektoratet anbefaler alle voksne over 14 år å få i seg 75 mg C-vitamin daglig. Behovet er noe mindre for de under 14 år (25-50 mg), mens gravide (85 mg) og ammende (100 mg) trenger mer.

Undersøkelser viser at mellom 80 og 90 prosent av nordmenn spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene med frukt, bær og grønnsaker daglig. Dette til tross for at nordmenns frukt- og grøntinntak har økt med omtrent 20 prosent de siste ti årene.

Tilskudd av C-vitamin. Er du en av dem som får i deg for lite frukt og grønt? Da kan det være nødvendig med tilskudd av C-vitamin. Nycoplus har flere C-vitaminprodukter som kan være aktuelle for deg.

Som daglig kosttilskudd anbefales C-vitamin 200 mg tyggetabletter med appelsinsmak, eller C-spesial 200 mg tabletter som er ekstra skånsom mot magen.

C-VITAMIN: Én tablett Nycoplus C-vitamin 200 mg dekker voksnes daglige behov for C-vitamin.

Til forebygging og behandling av mangel på C-vitamin anbefales C-vitamin 250 mg tabletter, og ved C-vitaminmangel er C-vitamin 1000 mg brusetabletter med appelsinsmak eller sitronsmak to alternativer. Begge disse er reseptfrie legemidler. Husk å lese pakningsvedlegget nøye før bruk.

Nycoplus-produkter får du kjøpt eksklusivt på apoteket.

Foto: Colourbox og Nycoplus.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *