barnet-mitt-er-kresent-vitaminer

Barnet mitt er kresent – hvordan sørge for nok vitaminer?

Kosthold/ernæring | 8. februar 2018

Mange uroer seg for at barnet deres ikke får i seg nok næring. Her er noen enkle grep som kan løse utfordringen – uten å lage dårlig stemning ved matbordet.

Kostholdet bør settes sammen av grove kornprodukter, grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter, fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter, ifølge Helsedirektoratet. For mange er dette enklere sagt enn gjort når det gjelder husstandens yngste medlemmer.

 

Matro for liten og stor

Mange barn er småspiste eller kresne, og sverger gjerne til et par utvalgte retter – typisk nok av de næringsfattige variantene. Da er det fort gjort at frustrasjonen får overtaket og at måltidene blir masete og ukoselige. Men mas hjelper sjeldent, og kan føre til et anstrengt forhold til mat. Ta det derfor rolig, fokuser på å gjøre måltidene hyggelige og vit at det som regel bedrer seg med tiden. Her er noen tips:

  • Gjør det morsomt å smake – om det så er bittelite om gangen.
  • Ikke press eller lag noe nummer ut av barnets spisemønster.
  • La barna bestemme selv hvor mye de skal spise.
  • Vil de ikke spise maten de får servert, la dem vente til neste måltid.

 

Multivitamin – når barnet ikke får i seg nok

Ifølge Helsedirektoratet kan kosttilskudd være gunstig for å dekke behovet av utvalgte næringsstoffer i noen grupper av befolkningen eller i deler av livsløpet. For å være sikker på at barnet ditt får i seg nok, kan det derfor være lurt å gi tilskudd i de periodene du ser at kostholdet blir for ensformig. Barn og unge er tross alt avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg optimalt.

 

Til de små fatter interesse for ulike typer mat, finnes det heldigvis gode tilskudd som sikrer at de får det kroppen trenger.

 

Nycoplus® fører en rekke ulike kosttilskudd som også passer for barn. Prøv for eksempel Nycoplus Multi Barn tyggetabletter med forfriskende tutti frutti-smak, eller flytende Nycoplus Multi Vitaminmikstur med mild fruktsmak. Begge er velsmakende og vil bidra til å dekke barnets daglige vitaminbehov.

 

D-vitamin – viktig for barn vekst

D-vitamin har betydning for immunforsvaret, og er i tillegg viktig for utviklingen av skjelettet og musklene. Derfor anbefaler Helsedirektoratet å gi alle spedbarn daglig tilskudd av D-vitamin fra de er fire uker gamle.

 

Slik får du spedbarn til å like tran 

 

Selv om kroppen lager D-vitamin selv når vi eksponeres for sollys, vil mange faktorer som blant annet solkrem, klær og skydekke gjøre at det ikke alltid er tilstrekkelig for å få dekket dagsbehovet selv i sommerhalvåret når barn er ute og leker. I vinterhalvåret, vil det være ekstra viktig å sørge for at barna får i seg nok D-vitamin gjennom mat eller tilskudd. De viktigste matkildene er rogn, fiskelever og fet fisk som laks og ørret, i tillegg til beriket mat, men kostholdsundersøkelser viser at norske barn ikke får nok D-vitamin fra kosten.

Visste du at solkrem gjør at huden ikke absorberer omdanner D-vitamin fra solen?

 

D-vitamin fås også i form av tran eller dråper. Mange synes sistnevnte er enklere å gi, spesielt til de minste somgulper. Les mer om Nycoplus D-vitamin-dråper.

Nycoplus® Geleputer er et annet velsmakende alternativ som sikrer D-vitamininntaket. Disse har en deilig smak av sitron og har ingen kunstige fargestoffer i seg.

 

Se hele utvalget av vitaminer og mineraler for barn her

 

Multivitaminer sikrer inntak av viktige vitaminer og mineraler.
Nycoplus Multi Barn med smak av tutti frutti.

 

 

Kilder:
Helsedirektoratet
NHI
Helsenorge
Norkost

Bilde: Scanpix og Takeda.

NO/NYP/0118/0009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *