Barn trenger jern

Barn trenger jern

Gravid/barn, Vitaminer/mineraler | 7. desember 2018

Undersøkelser viser at barn i alle aldre får gjennomsnittlig i seg mindre jern enn anbefalt. Slik etablerer du gode spisevaner og sikrer jerninntaket allerede fra de er små.

Hverdagen for små barn er gjerne fulle av inntrykk og opplevelser, og med et høyt aktivitetsnivå, både fysisk og mentalt, er det viktig at kroppen får de riktige byggesteinene. Disse får man i form av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer slik at barna både kan fungere optimalt og utvikle seg normalt.

 

LES OGSÅ: Her er de nye retningslinjene for jerntilskudd under svangerskapet

 

Mens de fleste barn og unge generelt ligger godt innenfor anbefalt inntak for de fleste næringsstoffene gjennom maten de spiser, er jern blant unntakene. Heldigvis fins det jerntilskudd som kan tas, men det gode budskap om et variert kosthold, lite tilsatt sukker og bearbeidet mat kan heller ikke gjentas for ofte – særlig når det gjelder små gutter og jenter.

Jern for god energi og immunforsvaret

Jern er et mineral som er vesentlig for flere viktige funksjoner i kroppen, blant annet for:

 • å bidra til en normal kognitiv utvikling hos barn
 • å redusere slapphet og trøtthet
 • å bidra til normal funksjon av immunforsvaret
 • produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin.

 

Både voksne og barn som spiser for lite jern kan oppleve tretthet, redusert utholdenhet og et svekket immunforsvar.

 

LES OGSÅ: Visste du at barn som drikker lite melk kan få i seg for lite kalsium?

 

Studier viser at dersom det jevnt over er for lite jern i barns tidlige leveår, så kan dette påvirke læringsevne og motoriske ferdigheter på sikt. Derfor er det ekstra viktig å sørge for gode jernkilder i kosten, og da er blant annet grovt brød og leverpostei gode kilder.

Både voksne og barn som spiser for lite jern kan oppleve tretthet.
Både voksne og barn som spiser for lite jern kan oppleve tretthet.

Anbefalt inntak av jern

Helsedirektoratet anbefaler følgende inntak av jern per person per dag (mg). Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet:

6 måneder til 5 år: 8 mg
6 til 9 år: 9 mg
Gutter 10-17 år: 11 mg
Jenter 10-13 år: 11 mg (etter start av menstruasjon øker behovet til 15 mg)

Her er et eksempel på mat og den totale mengden som må til for å forsyne et barn i alderen 6 måneder til 5 år med anbefalt daglig inntak av jern (8 mg):

 • 1 kokt egg: 1,2 mg
 • 2 ekstra grove brødskiver: 2 mg
 • 20 g leverpostei (til én brødskive): 1,1 mg
 • 15 g prim tilsatt jern (til én brødskive): 1,5 mg
 • 50 g spinat: 1,1 mg
 • 2 dl havregrøt: 1,2 mg
  Totalt: 8,1 mg

 

Måltidets sammensetning kan påvirke utnyttelsen av den typen jern i kostholdet som finnes i fullkornsprodukter, nøtter, frø og grønnsaker. Det anbefales for eksempel å spise jernrik mat sammen med mat som er rik på vitamin C, et glass appelsinjuice eller et par skiver paprika. C-vitamin fra kosten bidrar nemlig til bedret opptak av jern. Den type jern som finnes i de fleste tilskudd og animalske matvarer som kjøtt, egg og leverpostei tas opp uavhengig av vitamin C.

Selv om man har «fasiten» på hva poden burde spise, er det nødvendigvis ikke like enkelt å sørge for nok jern i maten til barnet hver eneste dag, hele året gjennom.

Selv om man har «fasiten» på hva poden burde spise, er det nødvendigvis ikke like enkelt å sørge for nok jern i maten til barnet hver eneste dag, hele året gjennom. Enten det er fordi småen er kresen, småspist eller foretrekker annen mat, vil det uansett være smartest å sørge for at kroppen jevnt over får det den trenger.

 

Da kan Nycoplus Multi Barn være et alternativ. Tyggetabletten med fruktsmak er det eneste fullverdige tilskuddet til barn på markedet og inneholder 13 vitaminer og 8 mineraler – deriblant jern og jod.

 

Kilder:
kostholdsplanleggeren.no
matvaretabellen.no
Helsedirektoratet

Foto: Nycoplus

NO/NYP/1118/0103

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *