Bananer i lange baner

Frukt og grønt, Vitaminer/mineraler | 24. april 2014

Bananen er nordmenns favorittfrukt, og årlig spiser vi rundt 17 kilo bananer hver i gjennomsnitt. Bananen er rik på kostfiber, mineraler og vitaminer.

Foto: Colourbox

Banan er noe av det første mange spiser i livet, når den bli most og gitt til spedbarn. Deretter følger den oss hele livet, og den er lett tilgjengelig på mange utsalgssteder.

Frukten er faktisk en av verdens mest brukte matvarer, og med våre 17 kilo i gjennomsnitt årlig er det bare svenskene som slår oss nordmenn i bananspising per innbygger.

Dyrket i 6500 år. Bananen har trolig vært dyrket i minst 6500 år. Utfordringen med frakt over lange avstander ble løst da skipene fikk kjølerom i 1876. Allerede i 1905 ble Norge verdens andre importør av bananer.

Her kan du lese litt mer om bananens historie i Norge

De fleste tar av skallet og spiser bananen som den er, men den egner seg også ypperlig i smoothies og fruktsalater. Bananen kan også friteres eller grilles, og mange bruker den både i kaker og på brødskiva.

Er kaloririk. Bananen er en av de fruktene som inneholder mest kalorier, men det er fortsatt ikke mye å snakke om. Bananen egner seg godt som et litt sunnere alternativ til et mellommåltid når du er på farten, og mange bruker den i forbindelse med sportslige aktiviteter – både før, under og etter.

Den gir nemlig rask og enkel tilgang til energi. Modne bananer er rikere på fruktsukker enn de umodne, grønne. Èn banan inneholder cirka 100 kcal og kan gjerne inngå i fem om dagen-rådet fra Helsedirektoratet.

Bananen inneholder en del kostfiber, og den er mest fiberrik når den er litt grønn. Den virker dermed gunstig på fordøyelsen og beskytter tarmen. I bananer finner vi også en hel del B6-vitamin, kalium og magnesium.

B6-vitamin bidrar til immunsystemets og nervesystemets normale funksjon, samt til å redusere tretthet og utmattelse. Både kalium og magnesium bidrar til nervesystemets normale funksjon og normal muskelfunksjon, mens magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *