Åtte effektive tøyningsøvelser

Uncategorized | 21. november 2016

Det er smart å sette av tid til å tøye muskulaturen etter fysisk aktivitet. Det bidrar til økt blodsirkulasjon, bedre holdning, avspenning i musklene og økt fleksibilitet over tid.

Fysisk aktivitet innebærer en sammentrekning av musklene, uavhengig om du jogger, går, sykler, svømmer, går på ski eller spiller fotball. I forbindelse med all fysisk aktivitet er det derfor viktig å tøye muskulaturen, i all hovedsak i etterkant av aktiviteten.

Ulike typer tøyning. Uavhengig av hvilke øvelser du benytter, finnes det to hovedmåter å tøye på. Det ene er aktiv bevegelighetstrening (stretching), som er systematisk tøyning der målet og hovedaktiviteten er å ØKE leddutslaget og bevegeligheten.

Den andre er tøyningsøvelser som en avrunding på treningsøkten. Tøyning bidrar blant annet til økt blodsirkulasjon, avspenning i musklene, bedre holdning og økt fleksibilitet over tid. Noen tøyer også som en del av oppvarmingen, for å forberede muskulatur og ledd på den aktiviteten som kommer.

Idrettsekspertene strides fortsatt om uttøyning egentlig hjelper for å unngå muskelstølhet og skader. Noen mener at uttøyning bidrar til å forhindre skader og stølhet, mens andre mener det ikke har noen effekt på dette området.

ØVELSE FOR HOFTEN: Dette er en fin tøyningsøvelse for forsiden av hoften.

Varm opp først. Før du begynner å tøye musklene må kroppen være varm, ellers kan du gjøre vondt verre. Legg inn tøyningsøvelser som en rutine etter at du har jogget, syklet eller gått en tur. Om du også ønsker å tøye før hoveddelen av aktiviteten, er det ekstra viktig at du har varmet opp først.

Når du tøyer muskulaturen, er det smart å ha en «runde» med faste øvelser du utfører. Under finner du åtte øvelser som tøyer de viktigste og største muskelgruppene, anbefalt av Norsk Fysioterapiforbund.

Hold øvelsene i mellom 30 og 40 sekunder, og ta 10-15 sekunders pause mellom hver øvelse. Husk at øvelsene bør gjennomføres rolig og forsiktig, uten rykk og raske bevegelsesutslag. Da får du mest igjen for uttøyningen.

Her er åtte tøyningsøvelser du bør prøve:

  1. Tøyningsøvelse for nakken.
  1. Tøyningsøvelse for brystmusklene.
  1. Tøyningsøvelse for ryggen.
  1. Tøyningsøvelse for forsiden av hoften.
  1. Tøyningsøvelse for baksiden av leggene.
  1. Tøyningsøvelse for setemusklene.
  1. Tøyningsøvelse for forsiden av lår og hofte.
  1. Tøyningsøvelse for baksiden av lår og legger.

Kilder: Norsk Fysioterapiforbund, Klikk.no og VG.no.

Foto: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *