Annenhver nordmann dropper D-vitamintilskudd

Vitaminer/mineraler | 17. juni 2015

Nordmenn ikke får i seg for lite D-vitamin gjennom både kosthold og sollys. Likevel dropper halvparten av oss å ta tilskudd av det viktige vitaminet, ifølge en fersk undersøkelse. 

D-vitamin er et svært viktig vitamin som er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner.

D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium. Det viktige vitaminet tilfører du kroppen gjennom enkelte matvarer. Kroppen produserer dessuten D-vitamin når du er ute i solen, først og fremst i sommermånedene.

Får i oss for lite D-vitamin

Norkost 3-undersøkelsen er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant kvinner og menn i Norge i alderen 18–70 år (2010-11). Den viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kostholdet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor at de som ikke har et tilstrekkelig inntak av D-vitamin, bør ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig i perioder av året med lite sol.

 

Under halvparten tar tilskudd 

En fersk *undersøkelse som Norstat har utført for Nycoplus blant nordmenn over 18 år, viser at halvparten av Norges befolkning ikke tar D-vitamintilskudd. Undersøkelsen viser også at i snitt tar 43 prosent tilskudd av dette viktige vitaminet.

For menn er tallet 38 prosent og for kvinner 49 prosent. Kvinner er altså langt flinkere enn menn til å ta D-vitamintilskudd.

To kvinner på stranden som smører hverandre inn med solkrem
SOLKREM: Om sommeren er det viktig å beskytte huden med solkrem. Men visste du at ved bruk av solkrem med faktor 15 vil du kunne redusere kroppens produksjon av D-vitamin med inntil 98 prosent?

 

Størst behov for tilskudd om vinteren
Kroppen produserer altså D-vitamin når man er ute i solen, først og fremst i sommermånedene. Men dette gjelder ikke når du bruker solkrem.

Solkrem filtrerer nemlig vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som trenger inn i huden og suger opp strålingen, eller det fysiske filteret som legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen.

Undersøkelsen viser også at nordmenn er desidert flinkest til å ta D-vitamintilskudd om vinteren. 24 prosent svarer at de tar D-vitamintilskudd uavhengig av årstider og 19 prosent sier de tar mest om vinteren. Ingen svarer at de tar mest om sommeren.

 

Solkrem reduserer D-vitaminproduksjonen
Helsedirektoratet anbefaler at de som er lite ute i sollys bør ta tilskudd av D-vitamin. Åse Andresen, som er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, forteller at dette også gjelder personer som bruker solkrem om sommeren.

Studier har antydet at bruk av solkrem vil kunne redusere produksjonen av D-vitamin med inntil 95 prosent ved bruk av solkrem med faktor 8 og inntil 98 prosent ved bruk av faktor 15, sier hun.

 

Tran = D-vitamin

Tran er et godt alternativ til å sikre deg ditt daglige inntak av D-vitamin, som for eksempel Nycoplus Apotekets Tran. Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg  eller 20 mcg. Alle disse produktene finner du eksklusivt på apoteket.

* Undersøkelsen ble besvart av et vektet landsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år på webbussen (CAWI) til Norstat mellom 12. og 19. mai 2015. 504 respondenter ble spurt.

 

Foto: Colourbox/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *