Flaske med D-vitamin-kilden Apotekets Tran

Annenhver nordmann dropper D-vitamintilskudd

Vitaminer/mineraler | 17. juni 2015

Norkost 3-undersøkelsen viser at nordmenn ikke får i seg nok D-vitamin gjennom kostholdet. Likevel dropper halvparten av Norges befolkning tilskudd av dette viktige vitaminet, ifølge en fersk undersøkelse. – Mange trenger tilskudd av D-vitamin hele året, både sommer og vinter, sier fagsjef for Nycoplus Åse Andresen.

D-vitamin er et svært viktig vitamin som er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner.

D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium. Det viktige vitaminet tilfører du kroppen gjennom enkelte matvarer. Kroppen produserer dessuten D-vitamin når du er ute i solen, først og fremst i sommermånedene.

Får i oss for lite D-vitamin. Norkost 3-undersøkelsen er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant kvinner og menn i Norge i alderen 18–70 år (2010-11). Den viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kostholdet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor at de som ikke har et tilstrekkelig inntak av D-vitamin, bør ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig i perioder av året med lite sol.

Under halvparten tar tilskudd av D-vitamin. En fersk *undersøkelse som Norstat har utført for Nycoplus blant nordmenn over 18 år, viser at halvparten av Norges befolkning ikke tar D-vitamintilskudd. Undersøkelsen viser også at i snitt tar 43 prosent tilskudd av dette viktige vitaminet.

For menn er tallet 38 prosent og for kvinner 49 prosent. Kvinner er altså langt flinkere enn menn til å ta D-vitamintilskudd.

To kvinner på stranden som smører hverandre inn med solkrem
SOLKREM: Om sommeren er det viktig å beskytte huden med solkrem. Men visste du at ved bruk av solkrem med faktor 15 vil du kunne redusere kroppens produksjon av D-vitamin med inntil 98 prosent?

Mest om vinteren. Kroppen produserer altså D-vitamin når man er ute i solen, først og fremst i sommermånedene. Men dette gjelder ikke når du bruker solkrem.

Solkrem filtrerer nemlig vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som trenger inn i huden og suger opp strålingen, eller det fysiske filteret som legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen.

Undersøkelsen viser også at nordmenn er desidert flinkest til å ta D-vitamintilskudd om vinteren. 24 prosent svarer at de tar D-vitamintilskudd uavhengig av årstider og 19 prosent sier de tar mest om vinteren. Ingen svarer at de tar mest om sommeren.

Reduserer D-vitaminproduksjonen med 98 prosent. Helsedirektoratet anbefaler at de som er lite ute i sollys bør ta tilskudd av D-vitamin. Åse Andresen, som er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, forteller at dette også gjelder personer som bruker solkrem om sommeren.

Studier har antydet at bruk av solkrem vil kunne redusere produksjonen av D-vitamin med inntil 95 prosent ved bruk av solkrem med faktor 8 og inntil 98 prosent ved bruk av faktor 15, sier hun.

Minst på Sørlandet. Undersøkelsen viser også at de som bor på Sørlandet inkludert Telemark tar minst tilskudd av D-vitamin, bare 28 prosent. Denne landsdelen ligger også øverst blant de som ikke tar D-vitamintilskudd i det hele tatt med 64 prosent (landsgjennomsnittet er 50 prosent).

Blant de som bor i Nord-Norge svarer halvparten at de tar tilskudd av D-vitamin. Undersøkelsen viser også at bare 35 prosent av de mellom 30 og 39 år tar D-vitamintilskudd, mens tallet er 48 prosent blant de over 50 år.

Tran = D-vitamin

Tran er et godt alternativ til å sikre deg ditt daglige inntak av D-vitamin, som for eksempel Nycoplus Apotekets Tran. Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg  eller 20 mcg. Alle disse produktene finner du eksklusivt på apoteket.

* Undersøkelsen ble besvart av et vektet landsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år på webbussen (CAWI) til Norstat mellom 12. og 19. mai 2015. 504 respondenter ble spurt.

Foto: Colourbox/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *