Ananas – saftig og full av C-vitamin

Frukt og grønt | 13. januar 2015

Ananas er en av verdens mest solgte frukter, og den er både saftig, kalorifattig og rik på C-vitamin. I tillegg er den svært anvendelig på kjøkkenet.

Ananasplanten kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Navnet stammer fra karibiske indianerstammer som kalte frukten for «anana», som betyr «ypperlig frukt».

Etter hvert har den blitt brakt til ulike tropiske områder over hele verden, og i dag er ananasdyrking også vanlig i Øst-Asia og Stillehavet. Man regner med at ananas kom til Europa med Columbus.

16 ulike arter. Selve ananasplanten er rosettformet med stive blad. I midten utvikler blomstene seg til små bær som vokser sammen til den store frukten, og ananas består faktisk av over 100 individuelle bær.

PÅ PINNE: Ananas på pinne er både sunt og godt. Prøv å servere den til barna; det blir garantert en suksess.
PÅ PINNE: Ananas på pinne er både sunt og godt. Prøv å servere den til barna; det blir garantert en suksess.

Ananas trives best mellom 25 og 30 grader, og den krever 1-1½ meter regn i året. Derfor kalles den en tropisk frukt. En dyrket ananasplante lever i omkring tre år.

Når planten er to til tre år gammel, bærer den frukt – så visner den. Det finnes omtrent 16 ulike arter ananas. Den vanligste brukes til mat, men det finnes også noen som egner seg godt som stueplanter.

De minste kalles miniananas og veier mellom to og tre hekto, mens de største er søtere fullvoksne ananas på rundt to kilo.

Søt og syrlig. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt, mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak. Ananas kan kuttes i både båter og skiver og spises gjerne som den er – for eksempel som et sunt mellommåltid.

Men den kan også brukes i både kjøtt- og fiskeretter, samt til salater, desserter, kaker og i juice. Særlig i Thailand er ananasjuice veldig populært. Ananas er mye brukt i det asiatiske, indiske og meksikanske kjøkken, hvor den tilfører sødme og fremhever kryddersmaken i sterk mat.

Det mest unike ved ananas er det faste fruktkjøttet som gjør den meget godt egnet i varmretter. I bunn og grunn er det vanskelig å finne noe som ikke ananas passer til, selv om ananas på pizza ofte er et hett diskusjonstema.

Ananas på fruktspyd, gjerne sammen med jordbær, ananas, epler, mango, papaya og honningmelon, er supergodt – særlig på grillen.

Egenskaper. Ananas er kalorifattig og inneholder små mengder av en rekke vitaminer og mineraler, men den er først og fremst rik på C-vitamin.

C-vitamin bidrar til normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon, samt nervesystemets og immunforsvarets normale funksjon.

Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og reduserer slapphet og trøtthet.

Måler sukkerinnholdet. Ananas av god kvalitet får du hele året. Den er moden når den høstes, og sukkerinnholdet blir nøye målt før høstingen for at den skal ha minimumskravet.

En ananas bør være relativt tung i forhold til størrelsen, og den bør være velformet og se frisk ut. Kronbladene skal også være grønne og friske. Fargen på ananas kan variere fra grønn til gul og rødbrun, men fargen har ingenting å si for kvaliteten.

En moden ananas bør oppbevares mellom 4 og 8 grader, mens en oppbevaring mellom 8 og 20 grader fremmer modningen.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *